Стотици русенци почетоха паметта на Апостола на свободата

3

Стотици жители и гости на Русе, сред които и десетки деца, почетоха паметта на Апостола на свободата.

Това се случи днес по време на организираната съвместна церемония между Областна администрацияРусе и Община Русе. Събитието бе подготвено и реализирано от екипите на двете институции, като то е по инициатива на кмета Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев.   

Ритуалът се състоя пред открития през 2020-а година паметник на Левски в Парка на възрожденците и започна с приемане на почетния караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев. След това прозвуча стихотворението „Следите на Апостола“ от Дамян Дамянов, а присъстващите имаха възможността да чуят стихотворенията „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на 13-годишната Михаела Борисова и „Песен за Апостола“ от 11-годишния Константин Борисов. И двете деца са от Детска театрална работилничка към Общински детски център за култура и изкуство с художествен ръководител Йоланда Димова. Слова произнесоха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен бяха отслужени от свещеници от Русенската света митрополия. Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове и химна на Република България. 

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, евродепутатът Александър Йорданов, Генералното консулство на Русия в Русе, Почетното консулство на Украйна, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. 

Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Васил Левски. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Сред гостите на церемонията бяха още заместник областният управител Людмил Христов, заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, народни представители, общински съветници, представители на Инициативния комитет по изграждането на паметника на Левски, както и неговият председател Искрен Веселинов, представители на почти всички държавни и местни и институции, генералният консул на Русия в крайдунавския град Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, почетният консул на Украйна Пламен Бобоков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Бай Путьо Марийкин от Кремъл
    Внукът с едноименното име на злодеят от БКП Пенчо Милков и той се накукушинил пред тълпата. Смях!
  • 3
    1
    Естет
    По-грозен паметник не съм виждал в живота си, честно. А това, с боядисания със сива боя гол бетон, направо кърти! Добре, че Левски не може да го види!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари