Нова "екотакса" удря купувачите на стари коли

0
Продуктовата такса, която се заплаща при закупуване на автомобил, популярна като „екотакса“, ще се промени
Продуктовата такса, която се заплаща при закупуване на автомобил, популярна като „екотакса“, ще се промени

Продуктовата такса, която се заплаща при закупуване на автомобил, популярна като „екотакса“, ще се промени, съобщи "Труд".

Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя съобщи това по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“.

Промените предвиждат екотаксата за нови автомобили, която в момента е 146 лева, да се понижи с 5% до 138 лева. За колите до 5 г. налогът ще стане 194 лева, вместо 200 лева. За автомобили от 5 до 10 г. продуктовата такса ще бъде увеличена с 3% от 253 лева на 260 лева. С толкова ще се повиши и екотаксата за превозни средства над 10 г. - от сегашните 267 лева на 275 лева. Според думите на Василева промените трябва да влязат в сила през есента с промяна в наредбата.

Гражданите, които вече са закупили автомобил, няма да бъдат засегнати от новостите, тъй като екотакси се налагат само при първа регистрация на автомобил в страната. /Марица.бг

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари