Нов живот за Carrefour

1
Веригата направи last-minute спасителна сделка в последната минута
Веригата направи last-minute спасителна сделка в последната минута

Рухването на Marinopoulos Group изглежда бе предотвратено, след като веригата направи last-minute спасителна сделка в последната минута с конкурента верига супермаркети Sklavenitis, на която бе дадена зелена светлина от борда на Alpha Bank.

Вчера Eurobank реши да удължи кредитни линии и да спаси затъващата верига, съобщава Ekathimerini.com.

Веригата на Marinopoulos е създадена през 1962 г. и е най-голямата търговска верига в Гърция. До преди четири години, френската мултинационална Carrefour претендираше за титлата най-голямата верига супермаркети в Гърция през 50/50, чрез съвместно предприятие с Marinopoulos. Делът на френския гигант обаче бе изкупен от Marinopoulos Group през 2012 година.

В края на юни гръцкият конгломерат Marinopoulos - собственикът на „КМБ България“, компанията, която управлява франчайза на френската верига Carrefour за България, подаде молба за фалит с дългове от 1,3 млрд. евро. Гръцката компания изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата. Още тогава тя обмисляше и варианти за оздравителен план, включително сливане с конкурентната верига в Гърция Sklavenitis.

Вчера Sklavenitis потвърди, че ще изкупи Marinopoulos, ползвайки банково финансиране в рамките на 360 милиона евро. Според съобщенията, предложения план за преструктуриране включва 50% редукция на сумите, които Marinopoulos дължи на доставчиците си.

Сега се очаква Националната банка и банка Пиреос да одобрят сделката. На този етап се смята, че има малка вероятност за провал на преговорите, тъй като въпросът вече е преминал през съответните комисии към двете банки. Занапред Sklavenitis ще действа като стратегически инвеститор за Marinopoulos Group.

Сделката ще бъде посрещната с огромно облекчение, тъй като размерът на оборота на Marinopoulos представлява около 1 процент от БВП на Гърция. Само в Гърция за компанията работят над 13 хиляди души. Ако тя не премине успешно през процедурата по преструктуриране, всички те могат да изгубят работните си места.

Carrefour Marinopoulos е създадена през 1999 като джойнт венчър между Marnopoulos Group и френската верига Carrefour Group. През 2012 френската компания се оттегли от Гърция заради дълговата криза в страната и спада на потреблението.

Историята на Marinopoulos обаче датира от края на ХIХ век. Фирмата тръгва с една малка аптека в Атина и с годините постепенно разширява обектите и дейностите си. През 1949 г. групата основава фармацевтичния конгломерат FAMAR, а през 1962 г. открива и първия си супермаркет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари