Нов закон за ВиК

0
Спират водата, ако не я плащаш
Спират водата, ако не я плащаш

Нов закон за ВиК предвижда и водни помощи за социално слабите.

Спират водата, ако не я плащаш. Това предвижда нов закон за ВиК. Той трябва да бъде готов до април-май тази година.

Новият закон предвижда и водни помощи за социално слабите. Най-вероятно количеството ще бъде кубик и половина на човек на месец. ВиК дружествата ще получат средства за компенсиране на тези количества вода, предава NOVA.

Това, което предстои да бъде обсъдено, е част от стойността на водата, която плащаме, да отива за поддържане на инфраструктурата. Тази новост обаче нямало да увеличи допълнително цената.

По данни на ВиК дружествата загубите на питейна вода в мрежата в страната са близо 60%, а в  Шумен, Сливен и Добрич надхвърлят 80%. Затова основната мярка е намаляването на  течовете, като се обновява мрежата. Така с ремонти и подобряване на отчитането на водата МРРБ предвижда да намалят загубите до 35-40%.

В Бургаския квартал „Победа" водата спира преди почти година заради натрупани задължения. Покрай неизрядните платци изгорели и Ани Аладинова и семейството й. Те твърдят, че си плащат водата редовно. „Дойдоха, тук - на ъгъла има общ кран, врътнаха кранчето и това е. Не ги интересува, кой плащал, кой не плащал”, каза Ани.

Други твърдят, че вече са се издължили, а чешмите им още са сухи.  „Бях длъжник, платих си - 200 лева. Дадоха ми една бележка и казаха, че ще ми пуснат водата. Другите имат по 1 000, по 2 000 лева дълг. Те имат вода, а аз вече една година нямам”, коментира Фатма Хасан.

От ВиК - Бургас са на друго мнение. „Всички, които си платят задълженията, ги включват отново към водоподаването”, категорична е Десислава Атанасова, говорител на ВиК.

Една от мерките срещу намаляване на кражбите на ценния ресурс е водомерните шахти да бъдат изнесени извън имотите. Така, ако не си плащате сметките - чешмата ще пресъхне само у вас.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер. Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите. Към днешна дата ВиК - Димитровград има над 800 000 лева несъбрани вземания от абонати. Това силно затруднява работата, защото цената на водата тук не е вдигана от 10 години.

Оказва се, че събирането на просрочените задължения не е лесно. За първите девет месеца на миналата година несъбраните вземания на ВиК дружествата  в страната са 117 080 000 лева.  Спирането на водата помага най-вече, когато засяга коректни и некоректни абонати, смята инженер Георги Тенчев.

Готвените промени в законодателството според ВиК - Димитровград, няма да са достатъчни, защото изнасянето на водомерите в жилищните блокове, където са по-голямата част от абонатите, е невъзможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари