Нов закон пуска отново мобилните камери на КАТ в действие

0
След премахването на електронните фишове от мобилните камери, жертвите по пътищата са се увеличили с 43 само за няколко месеца
След премахването на електронните фишове от мобилните камери, жертвите по пътищата са се увеличили с 43 само за няколко месеца

КАТ да може да издава отново електронни фишове за нарушения, уловени от мобилните камери, след отпадането на тази възможност, заради решение на ВАС.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени в НС от депутати от ГЕРБ, РБ и БДЦ. С тях вътрешният министър ще бъде задължен да регламентира до 3 месеца след приемането им от парламента, детайлно в наредба използването на тези уреди. Освен това както за стационарните, така и за мобилните камери се въвежда изискването шофьорите да бъдат информирани за наличието на такива чрез пътни табели или списък на районите, в които се използват, който да се публикува на сайта на МВР или да се обявява от медиите.

Вносителите изтъкват, че след премахването на електронните фишове от мобилните камери, жертвите по пътищата са се увеличили с 43 само за няколко месеца, шофьорите са започнали да карат по-бързо, като средната скорост е скочила с около 15 км/ч, установените нарушения са намалели с цели 280 000 и отделно се е увеличил рискът от корупция.

С промените в закона се въвеждат и изисквания на ЕС за обмен на данни между държавите членки, чрез които чужденците спипани в нарушение в друга страна, да не могат да се измъкват без да си платят глобата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари