Нов удар за туризма - изчерпаните отпуски

4
Хората трудно ще отидат на море, защото нямат да имат свободни дни
Хората трудно ще отидат на море, защото нямат да имат свободни дни Видео: NOVA

Ресорният министър Николина Ангелкова призова българите да изберат нашите курорти и да подпомогнат местния туризъм.

Здравните мерки вече се отменят и хотели и ресторанти се готвят за летния сезон, но се очертава нов проблем - много хора вече си изчерпаха отпуските - дори и неплатените за мнозина са на свършване.

Отделно огромна група българи  загубиха работата и доходите си и лятната ваканция и екскурзиите ще са последната им грижа.

"Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск".

Това коментира пред NOVA Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Той припомни и друг важен факт - наивно е да се разчита българите да спасят родния туризъм.  "В курортите ни съотношението чужденцибългари е 90% към 10%", изтъкна икономистът. 

Ганев посочи също, че от началото на извънредното положение над 100 000 души у нас са изгубили работата си. Пикът беше 6 април, когато наведнъж в бюрата по труда се изсипаха 9000 съкратени.

Според експерта прословутата мярка 60:40 все пак помага - фирми от различни сектора са поискали държавната помощ за заплати на персонала и  така са запазени над 100 000 души, поясни експертът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари