Северното Черноморие - масово румънци и високи цени

3
Ресторантьорите държат високите цени заради чуждестранните посетители. А те основно са отседнали в хотели с All inclusive
Ресторантьорите държат високите цени заради чуждестранните посетители. А те основно са отседнали в хотели с All inclusive Снимка: Dunavmost

Ресторантьорите държат високите цени заради чуждестранните посетители. А те основно са отседнали в хотели с All inclusive

Българското Черноморие се радва на висок брой туристи (поне в сравнение с пандемичната 2020 г.), а летният сезон макар и късно започнал, върви с добри темпове. Бизнесът вижда оптимизъм и светлина в тунела, след като миналата година беше критична и постави много от наетите в сектора пред различни изпитания. Тази година дори българските туристи са значително повече по Южното Черноморие, докато Северното посреща голям брой чужденци, пише Economic.bg.

Не е изненадващо, че 90% от туристите там са румънци. Големи групи от няколко семейства се възползват от възможността да влизат в страната ни свободно. Краткото разстояние между румънската столица Букурещ и българската морска столица Варна е допълнителен фактор, който допринася за увеличения брой румънски туристи.

И ако някои собственици на заведения по морето казват, че тази година има туристи, но такива, които се ограничават в харченето, то Красимир не смята така. Той е собственик на две заведения в Златни пясъци и на магазин за дрехи. Според него единствено българските туристи пестят, докато чуждестранните харчат повече. Той разказва, че чуждестранните посетители с годините се променят. Спомня си времето допреди 5-6 години, когато клиенти на заведенията му са били туристи от Скандинавските държави – много по-отпуснати откъм финанси и търсещи приключения. Сега Златни пясъци е притегателен център за семейства от Румъния, Украйна, Полша. Бизнесът, предлагащ различни атракции и забавления за деца, се радва на голяма популярност. Масово се наблюдават опашки от родители, които чакат децата си да слязат от батутите или водните топки, в които се забавляват.

Пандемията миналата година кара Красимир да се откаже от значително по-голямото си заведение на една от главните улици в Златни пясъци и да наеме две по-малки обекти, на по-отдалечена улица. Наетият си персонал изпраща да работи при познати колеги. Търговците, разположени на единствената главна улица в курортния комплекс, се радват на клиенти, но по-малките, разположени в периферията на центъра – не. Масово може да се наблюдават затворени търговски магазини и сергии.

„Трябва да има предвидимост в политиката на държавата. Трябва да има хора, които да отговарят за всеки един от курортите, а бизнесът да споделя проблемите си и да се търсят начини за решаването им“, коментира Красимир, цитиран от Economic.bg.

Още от началото на летния сезон туристическият бизнес алармира за кризата с персонала. Покрай пандемията желаещите да работят по морето са значително по-малко. Красимир казва, че повечето са младежи, които мислят, че работата им ще е свързана с купони. Когато видят, че трябва наистина да се работи усилено, бързо се отказват. Липсата на персонал се забелязва не само по заведенията за хранене и баровете, но и в хотелите. Качеството на услугите се снижава, а оттам идват и недоволните клиенти. В един от големите барове на главната улица в Златни пясъци 2-3 сервитьорки обслужват пълни маси с клиенти. Едно от момичетата казва пред Economic.bg, че шефовете ѝ дори в средата на летния сезон са готови да наемат допълнителен персонал.

Прави впечатление, че в ресторантите липсват хора. Това се дължи на високите цени, които собствениците държат именно заради чуждестранните посетители. А те масово са туристи, отседнали в хотели с пълно изхранване през целия ден – All inclusive. Това ясно си проличава и на плажа, между 11:00 и 13:00 ч., когато 90% се насочват към хотелите за обяд.

Екипът на Economic.bg не видя бой за свободен шезлонг на централния плаж в курорта, но масово резервацията на плажните принадлежности се случва с поставянето на плажни кърпи от рано – около 7:00 ч. сутринта. Събиращите таксите по плажа масово запазват предните линии за туристи, които си доплащат. Голяма част от централния плаж е резервирана за клиентите на хотелите, намиращи се на първа линия. Ако има свободни места, те може да се използват и от туристи, които не са гости на хотела, но след 12:00 ч. и срещу заплащане. Плажът е пълен през уикенда, докато в началото на седмицата задните редове остават свободни и незаети. Причината е, че тогава си тръгват All inclusive туристите, които са организирани по групи в хотелите.

Тази година цената на шезлонг и чадър е намалена и е по 6 лв. в Златни пясъци. И ако сянката и лежането са по-евтини, то пояси и други плажни артикули, са значително по-скъпи. Причината отново е пандемията. Търговец на магазинче за пояси казва, че тази година цените на каргото са много високи – от 6000 долара са вдигнати на 13 000 долара. Цените на поясите варират между 15 и 25 лв. на единствената главна улица в курорта.

Не такива са цените обаче при Дора. Екипът ни я среща на стълбите между два хотела, далеч от тълпата в центъра. Тя продава същите пояси на цени от 7 лв. Плажна топка при нея струва 2 лв. Работи в Златни пясъци от 10 години. Тази година пътува всеки ден от Варна до курорта с колело. Тя казва, че годината е по-добре от миналата, но не може да се сравни с годините преди пандемията. Тя предлага стока, която не е успяла да продаде миналата година. Според нея липсват традиционните туристи от Великобритания и Германия. Разказва, че дори немци се спират при нея и пробват дали още може да намали от цената на продуктите си.

За спазване на каквито и да е противоепидемични мерки въпрос не може да става. Изненада е, ако някой сложи маска в заведение, хотел или по улиците на курорта. Именно това пренебрегване на мерките може да сложи преждевременен край на летния сезон по-рано от очакваното. По-голяма част от страната вече е в "жълта" зона, но според Красимир, краят на сезона няма да е заради новата вълна на вируса, а заради естествения отлив на туристи, който според него ще се случи в края на август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари