Нов протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

0
Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част на София
Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част на София Снимка: БГНЕС / Архив

Два протеста около избора на Иван Гешев за главен прокурор ще се проведат край сградата на Висшия съдебен съвет в четвъртък (14 ноември).

Столичната полиция съобщава, че в района на ул. „Екзарх Йосиф” паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено. Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част, което да наложи поетапно то да бъде ограничавано и възстановявано.

Протестът против назначението на Гешев се организира от гражданско сдружение "Боец", а в подкрепа - от сайта "Пик". Подкрепящите Гешев ще застанат в района на бул. "Мария Луиза" и Халите, а противниците му - пред самата сграда на ВСС.

Очаква се Иван Гешев отново да получи нужното мнозинство, за да стане главен прокурор. На миналото заседание за него гласуваха 20 членове на ВСС, а четирима бяха против.

До повторното гласуване се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначението и го върна за повторно обсъждане във ВСС. По закон Радев няма право да откаже повторно предложена му кандидатура. Възможно е обаче президентът да поиска тълкуване на казуса от Конституционния съд, което ще забави допълнително назначаването на Гешев за главен прокурор.

В изявлението си държавният глава посочи, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото "наличието на алтернативи" е белег за демократична държава.

Румен Радев изтъкна, че Иван Гешев е получил "масирана служебна и институционална подкрепа" заради многото положителни становища, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Според него обаче те са в нарушение на закона, защото идват от множество държавни институции, включително и от изпълнителната власт в лицето на МВР, ДАНС и ГДБОП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари