Нов кръг преговори между Косово и Сърбия

1
На срещата ще бъде обсъдено нормализирането на отношенията между двете държави
На срещата ще бъде обсъдено нормализирането на отношенията между двете държави Снимка: iStock

На срещата ще бъде обсъдено финализирането на анекса за прилагане на договора с ЕС за нормализиране на отношенията между двете държави

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел свика за днес в Охрид среща на високо равнище, на която ще бъде обсъдено финализирането на анекса за прилагане на договора с ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Участие в срещата са потвърдили президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Борел и специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак, който преди срещата в Охрид посети и Белград, и Прищина, ще проведат най-напред отделни срещи с двамата, след което е предвидена съвместна среща, която ще се фокусира върху предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, предава БТА. В срещите, като наблюдател ще участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

В Скопие, преди срещата в Охрид, Борел заяви, че ЕС ще излезе с консолидирана версия на приложението въз основа на срещите в Косово и Сърбия, които Лайчак е осъществил, и изрази надежда двете държави да могат да се споразумеят за крайния резултат.

"Анексът за изпълнение ще бъде неразделна част от споразумението, за да е ясно на всички как ще изпълняваме всички разпоредби, които съдържат. Ако успеем да направим това, ще поставим отношенията между Косово и Сърбия на устойчив, дългосрочен, ориентиран към бъдещето път, преодолявайки постоянното управление на кризи, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно положително въздействие върху европейския път на Косово и Сърбия и ще увеличи стабилността на региона. Надявам се, че ще създадем нова динамика и нов импулс за разширяване, което също трябва да бъде от полза за всички в региона", посочи Борел след срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Косово идва в Охрид с надежда за позитивен резултат, каза президентът на Косово Вьоса Османи, а според президента на Сърбия Александър Вучич 18 март няма да е „никакъв съдбоносен ден“.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто през 2008 г. Косово се отдели, а независимостта му бе призната от много западни държави, но не и от Сърбия. През последните години преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС от 2011 г. насам, не постигнаха особен напредък.

Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като той не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт. В началото на февруари косовският премиер посочи шест условия, за да се създаде ССО в Косово.

Албин Курти и Александър Вучич се срещнаха на 27 февруари в Брюксел с посредничеството на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак. На срещата двамата не подписаха, но приеха европейското предложение за нормализиране на отношенията между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари