Нов конгрес на БФС ще има, но битката ще е още по-кална

0
На Борислав Михайлов ще му се наложи пак да трепери за поста, ако съдът уважи жалбите на опозицията
На Борислав Михайлов ще му се наложи пак да трепери за поста, ако съдът уважи жалбите на опозицията Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

На Борислав Михайлов ще му се наложи пак да трепери за поста, ако съдът уважи жалбите на опозицията

"Знам, че не се радвате, но аз съм избран президент", каза Борислав Михайлов на журналистите веднага след извънредния конгрес на БФС на 12 октомври. "Знам, че не се радвате, но нов конгрес предстои, при това скоро", би трябвало да звучи перифразата, но вече насочена към самия президент и останалите членове на ръководството на футболния съюз.

Веднага след избора на сайта на БФС се появи информация за резултатите от конгреса. "Пред очите на цяла България и на всички присъстващи в залата представителите на клубовете дадоха своята подкрепа за Михайлов в конкуренцията на останалите петима кандидати, които публично оцениха прозрачността и демократичността на проведения вот", бе написано в текста. Последното твърдение обаче е много дискутируемо, отбелязва вестник Сега. Поне двама от петимата кандидати (Димитър Бербатов и Ивайло Дражев) категорично не спадат към числото на тези, оценили демократичността на вота. Напротив!

И по всичко личи, че петият мандат на Михайлов започва най-трудно от всички останали досега. Като още не е сигурно, че ще бъде изкаран докрай (до есента на 2025 г.). Най-малкото не е сигурно, че началото на мандата ще се счита от 12 октомври, ако съдът насрочи нов изборен конгрес. А това е доста възможно, както ще видим.

Легитимирането на резултатите

За да бъде всичко законно, Михайлов трябва да бъде вписан като президент на БФС (представляващ) в Търговския регистър. А последния път това не мина гладко - когато той оттегли оставката си на 28 април, но трябваше да чака до 26 август, за да бъде вписан. Защото получи първоначален отказ, последваха жалби, докато накрая бе нанесена промяната в регистъра.

След това Михайлов се оплака, че е имало натиск, за да се стигне до забавянето, без да уточни от кого. Сега ситуацията е "на изчакване", но юристът Радостин Василев, доскорошен депутат и специалист по спортни дела, прогнозира отказ за Михайлов. "Аз смятам, че първото нещо, което ще се случи, е Агенцията по вписванията ще откаже да впише избора на президент. Предвид хипотезата, пред която сме изправени, можем да считаме, че тези гласове, които има Борислав Михайлов, не са му стигали да бъде избран за президент още на първи тур. Т.е. там е трябвало да има балотаж поради това, че кворумът, който има отношение за мнозинствата, е този, който е събран в началото на регистрацията, тъй като водещият на заседанието не е направил проверка на кворума преди гласуването за президент. Ако имаше проверка на кворума непосредствено преди гласуването и тя показваше 480 делегати, а не 483, тогава щяха да стигат 241 гласа. Доколкото разбрах от някои делегати, водещият Камен Костадинов много е бързал, а може би от незнание", разясни Василев пред БНТ. Че е трябвало да има балотаж, потвърди пред bTV и друг специалист по спортно право - Ивайло Дерменджиев.

Проблемите идват от изявление в самото начало на конгреса. "Докладът на комисията е приет. Кворумът е приет. И за протокола, и за медиите да кажа, че 242 делегатски гласа са делегатите, които представляват 50% и са необходими за вземане на решения след направената проверка", се чува на запис да казва водещият Камен Костадинов (член на оперативното бюро на ДПС). Това положение не е променяно с някакво последвало изказване от трибуната.

Становището на БФС е категорично - процедурата е спазена, гледа се броят на участвалите в гласуването (480 делегати) и при това положение не трябва да се стига до балотаж. Бяха публикувани и честитки за преизбирането на Михайлов - от страна на президентите на ФИФА Джани Инфантино и на УЕФА - Александър Чеферин, и шефа на английската футболна асоциация Питър Маккормик.

"Всичко беше демократично. От това по-честен конгрес не сме виждали. Въпросните 50%+1 глас се определят на база гласове, а не на база регистрирани делегати", коментира членът на изпълкома Йордан Лечков.

"Не трябва да се отива на балотаж. Уставът някои хора си го интерпретират както искат и няма да коментирам техни изявления", каза и самият Михайлов.

Поне четири жалби

На твърденията на БФС обаче опонират мнозина от опозицията. Къде е истината? По всичко личи, че държавни институции като Агенция по вписванията и съдът ще са арбитри по споровете, защото жалби ще има.

Още по време на конгреса един от кандидатите - Ивайло Дражев, заяви, че при всички случаи ще обжалва взетите решения, без да навлиза в подробности. Специалистът по спортно право Георги Градев, който не бе допуснат като представител на "Балкан" (Варвара), също обеща да се обърне към съда. Той ще се яви като изразител на недоволството на недопуснатите клубове заради проверки от прокуратурата по сигнал на БФС, че представителите им за конгреса не са избрани законосъобразно.

"Ситуацията е абсурдна, тъй като е създадена изкуствено от футболния съюз - проверка от прокуратурата. Естествено, тя няма как да завърши до провеждането на конгреса. Моята съдба споделят още около 10 клуба от Благоевградския регион, за които знаем, че ще подкрепят Бербатов. Ние от "Балкан" (Варвара) ще оспорваме решенията на този конгрес, ако Борислав Михайлов спечели изборите", заяви Градев.

Дело ще заведе и друг клуб подкрепящ Бербатов - "Балкан" (Белоградчик), задето не е издадена делегатска карта на определен от ръководството резервен представител, тъй като титулярят е бил карантиниран заради COVID-19.

И разбира се, жалбата от екипа на самия Бербатов. Тя ще е за непровеждането на балотаж. Бившият нападател заяви в обръщение, че мандатната комисия установява 483-ма присъстващи делегати и повече проверки не са правени. "Изборът е нелегитимен, тъй като Борислав Михайлов има 241 гласа от присъстващи 483-ма! Трябва да има балотаж! Сега на ход е съдът!", отсече Бербатов.

Конгрес ще има, при това скоро

Едно е сигурно в тази ситуация - следващият конгрес на БФС ще се състои най-късно до няколко месеца. От гледна точка на футболния съюз той трябва да е по-скоро протоколен, за да бъде гласуван бюджетът на БФС за 2022 г. (точка, която не присъства на форума на 12 октомври). Плановете са за пролетта на 2022 г. Другата позиция е ясна - екипът на Бербатов, както и останалите жалбоподатели държат да има отново изборен конгрес, заради несъстоялия се балотаж. Ако това искане и приложените мотиви бъдат уважени от съда, няма да е учудващо, ако следващият предсрочен конгрес се състои още преди края на годината.

Грозната страна на спора

Очертаващата се нова серия жалби срещу БФС и най-вече перспективата от нови избори за президент очевидно изнервят ръководството. "Ако искат да се излагат още, нека да подават жалби", тросна се вицепрезидентът Емил Костадинов (б.р. - сякаш е нещо срамно да си потърсиш правата в съда).

Йордан Лечков отиде по-далеч и обяви, че от екипа на Бербатов са давали подкупи на клубове в тоалетните на НДК по време на конгреса. "Мога да кажа, че някои са получавали пари. Срамна работа беше. Срамна! По време на вота ви е бедна фантазията какво се случи в тоалетните на зала 1 в НДК", каза той.

А досегашният член на изпълкома Венцеслав Стефанов дори обясни какви суми са се раздавали: "В тоалетните привикваха хора от малките клубове. Между 2000 и 3000 лева е предложението. Имам хора, които са готови да докажат, че са им предлагани пари. Единият е собственик на медия, другият е мастит адвокат".

Бербатов не замълча при тези обвинения. "Призоваваме разказвачите на приказки Лечков и Стефанов незабавно да огласят конкретни имена на хора, които засягат с намеците си, както и имена на конкретни свидетели и конкретни факти, а не да спират, преди да огласят конкретика. А и нека обяснят защо, ако са станали свидетели на нещо нередно в НДК на 12.10.2021 г., не са призовали полицията да се намеси", се чете в неговото обръщение. След което зададе 7 въпроса към ръководството на БФС, в които намеква за платени банкети на представители на клубове, за да гласуват за Михайлов, избирателно раздадени подаръци за "свои" клубове под формата на спортна екипировка, възможно подправяне на документите от конгреса...

За съжаление реакциите от двете страни предполагат още по-нелицеприятен тон в следващите седмици. Да не забравяме и думите на Петър Величков в деня преди конгреса, че при нотариус са депозирани неудобни за ръководството на БФС документи, които тепърва ще бъдат разглеждани и разгласявани. Определено няма да е скучно!

И едни камъчета по пътя на каруцата

Първите дни след конгреса, уви, не показват някаква видима промяна от страна на БФС. В централата отчетоха наскоро като голяма своя грешка липсата на достатъчна медийна активност. Но самият президент не даде пример, че нещата ще се подобрят в тази насока - в края на конгреса той отказа да дава традиционната пресконференция, но се наложи да премисли и да склони, след като изнервените от 10-часовото чакане и информационно затъмнение журналисти вдигнаха скандал. На въпросния брифинг Михайлов пък реагира много чувствително към по-неудобните въпроси.

Смущаващо е, че дори близки до ръководството са скептични относно някои решения на Михайлов, по-точно кои членове е подбрал за новия изпълком. "Не ми хареса състава на новия изпълком. Трябват сериозни промени, а с този изпълком няма как да стане", каза иначе верният му собственик на "Левски" Наско Сираков. Венцеслав Стефанов бе на сходно мнение: "Хубаво е, че в него (б.р. - в изпълкома) попаднаха Веско Балевски и Иван Василев - футболни хора. За някои други и аз като Наско Сираков ще се въздържа от мнение". Всъщност останалите двама нови членове, освен посочените Балевски и Василев, са кметът на Велико Търново Даниел Панов и Пламен Манолов - изп. директор на "Национална спортна база".

За Борислав Михайлов явно ще е съвсем сложно, след като още в началото на петия му мандат е подложен на такива критики - не само от противници, но и от свои. Пък и никак не му стана приятно, когато веднага след конгреса президентът на България Румен Радев предпочете да не поздрави Михайлов в ложата и да седне при него, ами демонстративно отиде при редовите запалянковци на мача срещу Северна Ирландия.

Като стана дума за запалянковци, дано шефът на БФС да не чете коментари из сайтове и социални мрежи по свой адрес, че сън няма да го хване - те са като порой и предимно негативни (казано дипломатично). По стадионите Михайлов отнесе попържни и ехидни плакати още в последвалия XI кръг на Първа лига. А това е само началото на мандата...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари