Нов данък за апартаментите под наем

2
Валери Симеонов иска още тази година да въведе патентен данък за апартаментите, отдавани под наем
Валери Симеонов иска още тази година да въведе патентен данък за апартаментите, отдавани под наем

Над 500 000 апартамента в страна посрещат туристи ежегодно, без собствениците да внасят и стотинка в държавната хазна.

Именно за това се налага въвеждането на патентен данък за апарт хотелите и апартаментите, отдавани под наем, коментира вицепремиерът Валери Симеонов. Той беше на посещение в Бургас заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Имаме договореност с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов въвеждането на този данък или такса да се случи още този сезон. По този начин ще влязат стотици милиони в държавния бюджет. А от друга страна ще се изчисти конкурентната среда в този бранш”, обясни Симеонов.

Той не конкретизира колко точно ще бъде новия данък, но уточни, че хотелиерите са поискали размерът му да е 1500 лв. на сезон.

„Лично на мен тази цифра ми се струва много, но и няколкостотин лева да е, пак ще влязат сериозни пари в хазната. Тук не става въпрос само за българи. Има много руснаци и англичани с апартаменти, които ги отдават под наем за лятото. Всичко това е „сива” икономика, конкурираща законните хотели, които си плащат данъците”, уточни вицепремиерът.

Валери Симеонов допълни, че вече са въведени облекчени процедури по издаване на визи и подготовка на документи за наемането на чуждестранни работници по родните курорти. Най-голям е интересът на граждани от Молдова, Украйна, Беларус и Русия.

В Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност срокът за подаване на документи и издаване на виза вече е 7 дена.

„В рамките на тези 7 дена МВР и Министерството на външните работи ще извършват необходимите проверки и ще връщат документите с издадена виза. Говорим за гражданите, които идват тук да работят без трудова виза, т.е. за срок от 90 дена. Това всъщност е най-интересният контингент за нашите хотелиери и ресторантьори”, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му ще отпаднат и голяма част от документите, които до този момент са забавяли процеса на наемане на работници от трети страни.

„Отпаднаха изискванията за документи за образование и квалификация със съответните преводи и оторизиране в други държави, което е скъпо и бавно. Вече няма изискване и за договор за наем. Има и само една застраховка, която работниците трябва да направят в чужбина, и тя е в рамките на 10-15 евро”, коментира още Симеонов.

Наред с това документите, които досега са се подавали само в Министерството на труда и социалната политика, вече ще могат да се пускат и в Бургас и Варна.

Според него след тези облекчения, няколко хиляди души ще дойдат да работят това лято по нашите курорти. Очаква се това да улесни значително туристическия бранш, който от години страда от сериозна липса на квалифицирани кадри.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари