НОИ разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации

0
Утре близо 700 000 пенсионери ще получат добавка от 75 лв. за ваксинация
Утре близо 700 000 пенсионери ще получат добавка от 75 лв. за ваксинация Снимка: Thinkstock

Утре близо 700 000 пенсионери ще получат добавка от 75 лв. за ваксинация

От днес, 31 януари 2022 г., Националният осигурителен институт (НОИ) разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации. От тази дата на тел. номер 02 926 11 11 (мобилен 0882 187 111) ще се предоставя информация, свързана изцяло с актуалните промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и възможностите за пенсиониране, без да бъдат извършвани справки, изискващи предоставяне на лични данни. С цел осигуряване на максимално достъпна комуникация с гражданите, временният телефон ще се обслужва от експерти по пенсионни въпроси в териториалните поделения на НОИ в цялата страна. С консултациите си те ще допълват услугите, предоставяни чрез единния телефонен номер 0700 14 802 от Контактния център на институцията.

Разговорите към горещата телефонна линия по пенсионни въпроси на НОИ се тарифират съгласно индивидуалния тарифен план на лицето за разговор в съответната мрежа. Разговорите с Контактния център на НОИ от фиксирана мрежа са на цената на един градски разговор за цялата страна. За разговори от мрежа на мобилни оператори, включително и международни, се заплаща цената на разговора в зависимост от абонаментния план на лицето.

Анализът на натовареността на операторите в Контактния център на НОИ показва, че през 2021 г. общият брой на обработените обаждания доближава 192 000. Най-голям брой обаждания са свързани с болнични и майчинство – малко над 35% от контактите. От условията за отпускане и изплащане на пенсиите са се интересували 27% от питащите. Също толкова са задали бързи уточняващи въпроси. Малко над 8% от обадилите се са потърсили информация относно обезщетенията за безработица, а други 3% са имали въпроси относно електронните услуги на НОИ.

Над 85% от запитванията са получили решение още с първото свързване с центъра, като средната продължителност на един телефонен разговор е около три минути и половина, показват още статистическите данни.

През февруари над 1 млн. пенсионери ще получат с пенсиите си компенсация за намалените през януари суми. Утре пък 694 643 пенсионери ще получат 75 лв. ваксинационна добавка. Това са хора с отпусната пенсия, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс.

Добавката ще се изплати по банков път за тези, които така получават пенсиите си. За пенсионерите, които ги получават чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който може да получат утре, но може да получат и по-късно през месеца едновременно с пенсията си, за да не се разкарват излишно по време на вълната. Пенсионерите, които получават пенсията си в чужбина, ще получат добавката заедно с пенсията.

Добавките за ваксинация се отпускат автоматично, без да е необходимо пенсионерът да подава заявления и да представя зелен сертификат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари