НКЖИ стартира търга за изграждането на интермодален терминал в Русе

1
Стойността на проекта надхвърля 54 милиона лева, а времето за изпълнение е 2 години
Стойността на проекта надхвърля 54 милиона лева, а времето за изпълнение е 2 години Снимка: НКЖИ

Стойността на проекта надхвърля 54 милиона лева, а времето за изпълнение е 2 години

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) пусна дългоочаквания търг за изграждането на интермодален терминал в Русе. Това се случва около 2 месеца, след като бе публикувана предварителната информация за обществената поръчка. Стойността ѝ е малко над 54.1 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на оферти – 6 април, информира Economic.bg.

По Плана за възстановяване и устойчивост планираният ресурс е 51.9 млн. лв. без ДДС, от които за сметка на механизма са 44.1 млн. лева, а останалите 7.79 млн. лева са за сметка на националното съфинансиране. Терминалът ще бъде отдаден на концесия след изграждането му. Още през юли представители на НКЖИ съобщиха, че терминалът ще обработва до 60 хиляди контейнера годишно.

Според графика на дейностите, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, процедурата за избор на изпълнител трябваше да е започнала още през септември. Същинското му строителство пък трябва да стартира в началото на 2023 г. и да завърши през 2025 г.

Припомняме, че през ноември миналата година зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски заяви в комисия в парламента, че всички търгове, свързани с транспортните проекти, заложени в ПВУ, ще бъдат обявени до средата на декември. Към момента обаче стартирал е единствено търгът за терминала, а поръчките за новите влакове и мотриси все още не са и значително се забавят.

Освен строителството на терминала, избраният изпълнител ще трябва да направи техническото проектиране, работните чертежи, да упражнява авторски надзор в процеса на изпълнение, да проведе необходими тестове и проверки след завършването на обекта. Всички дейности трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 месеца, като заложеното време за строително-монтажни работи е 18 месеца.

Терминалите за организиране и транспортиране на товарния трафик са основна част от интермодалните транспортни вериги и значението им за икономическото развитие е признато на европейско и национално ниво. Пристанище Русе, също като жп възел Русе, е най-голямото българско речно пристанище, а жп гара Русе е свързана с основното Черноморско пристанище – Варна чрез железопътната линия Русе–Варна, което е изключителна предпоставка за развитие на интермодалния транспорт.

Интермодалните терминали заемат и водещо място в новата инфраструктурна програма на България, която Европейската комисия одобри. Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. ще разполага с бюджет от 1.6 млрд. евро и ще финансира проект за развитие и разширение на пристанище Лом с цел превръщането му в интермодален терминал. Включен е и проект за разширение на пристанище Варна (ново кейово място), което да служи отново за извършване на мултимодални операции.

Какви са заложените строителни дейности?

Строителните дейности включват терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна сграда със застроена площ 307.5 кв.м и митнически пункт. Ще бъдат изградени още площадка за поддръжка и ремонт на механични средства със сграда за поддръжка и ремонт на мобилната техника, автомивка за контейнери, както и пункт за ремонт на контейнери, но и площадка за хладилни контейнери.

Товаро-разтоварителната площадка ще е с ширина 68 м, разделена на 3 зони: 2 по 26 м и една по 16 м с контрол на достъпа и наблюдаване чрез видео и инфрачервени камери.

Заложени са още нова служебна сграда към Приемно-отправния парк/ Терминална гара Русе изток, но и реконструкция на Разделен пост „Дунав“- предвижда се основен ремонт на сградата. Нова Приемно-отправна гара/Терминална гара Русе изток с 3 електрифицирани коловоза с минимална полезна дължина от 750 м.

Освен това е заложено и изграждането на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина около 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за движение по 14 м и тротоар 6 м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари