НИМХ обяви жълт код за валежи и за утре

0
Нахлува студен фронт
Нахлува студен фронт

Нахлува студен фронт

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в 12 области от Северна, Южна и Източна България за утре, 4 април.

В рамките на денонощието количеството на валежите може да достигне 20 - 30 литра на квадратен метър.

НИМХ

През нощта ще бъде облачно на много места с валежи от дъжд, значителни в Западна и Централна България. Възможни са гръмотевици, допълни Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°.

Атмосферното налягане в сутрешните часове ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. През деня ще се повишава, но ще остане по-ниско.

Утре времето ще се задържи облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина силен североизточен вятър, който още преди обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Вечерта в северозападните райони и във високите полета на Западна България, а през нощта срещу сряда и в Лудогорието, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 7°-8° в северозападните райони до 15°-16° в Горнотракийската низина, в София около 8°.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа до умерен, по северното крайбрежие временно силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 900-1000 метра от дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 4°, на 2000 метра - около минус 1°.

В сряда ще се задържи облачно, с валежи, предимно от дъжд, във високите полета и на места в Северна България - и от сняг. Вече ще са по-слаби, от запад ще спират. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°.

В четвъртък вероятността за валежи намалява, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността, все пак не са изключени слаби превалявания на отделни места, главно в източните и планинските райони. В Западна България ще остане сравнително студено с минимални температури до минус 4° - минус 5° и максимални между 5° и 10°, а в източните райони минималните ще са положителни, а дневните ще достигат 12°-13°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари