Никулденски каприз: Баровците не щат шаран, купуват сьомга и калмари по 35 лева килото

0
Разнообразието от риба и морски дарове е толкова голямо, че дори традиционният шаран отстъпва от никулденската трапеза
Разнообразието от риба и морски дарове е толкова голямо, че дори традиционният шаран отстъпва от никулденската трапеза Снимка: Стандарт, архив

Българинът предпочита и по-луксозни и вносни видове риби за никулденската си трапеза

Ден преди Никулден, щандовете за риба по пазари и хипермаркети бяха под прицел. Клиентите още оглеждат каква точно морска вкусотия да метнат в тигана за празника. И по витрините на големите магазини, и по тържищата, изобилието от всякаква риба е налице, но както винаги - не всички са по джоба на средния българин, видя Lupa.bg

И тази година, повечето потребители ще гледат кое е най-евтино или пък ще купуват по-малко количество. Миналата година се харчеше най-вече скумрията, рагуто от сьомга и пангасиус.“, обясниха продавачки в голям столичен магазин в покрайнините на южна София. Те обясниха, че и досега хората са купували по две-три парчета риба, винаги под килограм, колкото да спазят традицията и да уважат празника.

Традиционният шаран на трапезата отдавна е отстъпил пред най-различни други заместители, а и речната риба отдавна вече не се продава за жълти стотинки.

В момента, по магазините шаран котлет струва около 10-12 лева, така че цената му за килограм е колкото на лаврака. Както и други години, така и сега, по-капризните и платежоспособни клиенти предпочитат да наредят на трапезата деликатеси от морски дарове – калмари, пипала от октопод, скариди и т.н.

Калмари туби се предлагат за около 15-17 лева килото,а скаридите, които се предлагат в повечето случаи бланширани струват 25,99 лв. Пипалата от калмари пък се продават за 17-18 лева за килограм. 

Първенци по евтиния, в търговската мрежа, и то относителна, са Толстолоб филе, който се намира за 7,99 за килограм, сьомга рагу – за 6,99, скумрия - между 4 и 6 лева за кило. Не особено скъп е и сафридът – предлага се за 8,99. Същата е и цената на лаврака с произход Гърция.

Много повече по витрините са скъпите риби, които малцина ще купят за Никулденската трапеза – кило изчистена Ципура се предлага за 17,99, набедената за канцерогенна Пангасиус филе също никак не е евтина и върви между 15 и 19 лева.

Цената на лаврака пък е скочила на 13-15 лева, а на някои места се продава и за повече от 18 лева за килограм

Чернокопът пък върви традиционно скъпо – по 17-19 лева за килограм.

За почитателите на сьомгата има най-различни варианти от глави на норвежката риба по 3,99 килото до рагу 6,99 лв.

Ако обаче решите да си купите филе от сьомга, сметката ще ви излезе солена – тя се оказва една от на-скъпите риби по витрините на магазините – продава се на цена между 34-36 лева.

Още миналата година търговците отчетоха, че народът отдавна не налита на шарана – и защото е сложен за приготвяне, и защото цената му постоянно хвърчи нагоре.

Скумрията се оказва една от най-търсените риби за Никулденската трапеза – достойна да измести традиционната от празничната маса. Някои предпочитат да си я купят директно от пазара, но в случайните сергии пък има рискове, които може да ви отровят празника.

Разбира се, най-сериозният е ниската хигиена, която по тържищата обикновено не е на ниво.

Рибата се съхранява в мръсни панери, пренася се в недоизмити бусове и камиони. Отделно, продавачите я разнасят с голи ръце, дори без да сложат ръкавици. Точно тези навици в момента са особено опасни във времената на епидемия. Все пак успокояващото е, че повечето морски продукти минават през фурната и тигана което унищожава виирусите, припомнят специалистите.

Проверките на инспекторите от БАБХ показват, че много често търговците продават неправилно съхранявана риба, без да е обявено дали преди това не е била замразявана и после размразявана, за да я пробутат за прясна. Затова и експертите съветват да наблюдаваме внимателно цвета на рибата, за да не ни измамят. Цветът на размразената риба е малко по-сив, хрилете са сиво към бяло, което идва от процеса на замразяване, обясняват специалистите от „Контрол на храните“.

Експертите съветват купувачите да гледат очите на рибата– те трябва да бъдат изпъкнали и бистри, а хрилете трябва да имат розово - червен цвят. Ако морския продукт е с твърде много слуз, това не говори добре за качеството. Люспите трябва да са плътно прилепнали към тялото и коремчето д е издуто, съветват врели и кипели търговци.

Ако все пак предпочетете да вземете по-евтина риба, т.е. да купувате на пазара, взимайте само от проверени места, от които сте купували и други години, или пък са ви препоръчани от близки и приятели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари