Николай Цонев: Правителството няма да завърши мандата си

0
Снимка: Булфото

Председателят на партия "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев представи преди броени дни кандидатурата за кмет на Русе на д-р Камен Милков, като отбеляза, че той е част от гражданската листа и не е член на партията.

"Искам да поздравя д-р Камен Милков за смелостта му да се кандидатира, да се бори за прозрачността, да се бори за това гражданското общество да участва в управлението на Община Русе. Намерението ни е с такива коалиции да участваме в почти цялата страна. Засега имаме обявени кандидати в 36 общини. Желаем на първо място хората да знаят, че нашите общински съветници и кметове ще управляват прозрачно и без съмнения за неправилни практики", коментира Цонев, който добави, че една от основните цели пред "Нова алтернатива" е и популяризиране на партията, като подготовка за евентуални парламентарни избори.

В тази връзка Topnovini.bg го попита:

Г-н Цонев, коментирахте подготовка на партия "Нова алтернатива" за парламентарни избори. Означават ли думите Ви, че прогнозирате това да се случи предсрочно?

Аз съм абсолютно сигурен, че правителството няма да завърши мандата си по начина, по който управлява в момента държавата. Непрекъснато се фалшифицират публичните данни за финансите и се измислят цифри, които не са реални. Ако започнем от това, че туристическият сезон ще бъде пълен срив тази година, оттам няма да има хора на сезонна работа, икономическото положение на българина при всички случаи ще се влоши.

В парламента обаче има относително мнозинство, което подкрепя това правителство ...

Министър-председателят на България е най-големият търговец на влияние и той непрекъснато по някакъв начин купува част от тези парламентарни партии, които участват в парламента. Това са партии с противоречиви идеологически разбирания. Всички партии, които участват в тази коалиция влязха в парламента с обещанието, че няма да управляват с ГЕРБ и ще се борят срещу "цветановщината" и "борисовщината", но както виждате загубиха уважението на своите избиратели с това, че влязоха в едно правителство с ГЕРБ.

Смятате, че с оглед на това да запазят подкрепата на избирателите си, ще се разколебае подкрепата им към правителството?

Местните избори ще бъдат много показателни за това дали има коалиция в правителството. Всяка партия би трябвало да излъчи свои кандидати за кметове, да направи собствени листи за общински съветници. Там ще се получат доста противоречия по места, които ще разстроят самата коалиция.

Доколко определящи могат да са местните избори и резултатите от тях. Според някои коментари, всъщност там решаващ е по-скоро изборът на определени лица, а не чисто политическият вот?

Да, местните избори се различават от парламентарните. Там е по-добре застъпен мажоритарният вот и са много важни личностите, които се издигат за кандидати за кметове и общински съветници. На базата на тези избори обаче ще бъдат направени политически изводи какво е електоралното състояние на партиите.

Каква е конкретната Ви прогноза за предсрочни парламентарни избори?

Смятам, че това няма да се случи преди пролетта на следващата година, освен ако на местните избори ГЕРБ не претърпи сериозни загуби.

А каква е позицията на "Нова алтернатива" за референдума и промените в Избирателния кодекс?

Референдумът за задължителното гласуване е начин за отлагане на този въпрос. Почти всички политически партии влязоха в парламента с обещания, че ще гласуват там за задължително гласуване, но не си изпълниха обещанията. Това е защото условията в Избирателния кодекс в момента са по-изгодни за големите политически партии, защото биха разсеяли гласовете на тези, които са против статуквото.

Аз смятам, че задължителното гласуване е крачка напред към премахване или поне ограничаване на купуването и продаването на гласове. Ние като политическа партия "Нова алтернатива" обаче смятаме, че по-скоро решение на този проблем се крие в електронното и автоматично гласуване. То ще премахне условията за купуване и продаване на гласове, защото при него няма да може тези, които купуват и тези, които продават, да докажат какво са направили. От друга страна задължително ще изчезнат т.нар. недействителни бюлетини, тъй като самото табло няма да им позволява да гласуват грешно. Ще изчезне и значението на комисията, тъй като тя само ще разписва разпечатката от протокола. По този начин ще се създаде една възможност за едно по-реално гласуване на гражданите.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари