Николай Марков: НСО е абсолютен паразит в системата за национална сигурност

1
Националната служба за охрана се явява само политически инструмент в ръцете на всеки пореден властник
Националната служба за охрана се явява само политически инструмент в ръцете на всеки пореден властник Снимка: Евроком

Националната служба за охрана се явява само политически инструмент в ръцете на всеки пореден властник

Относно поредните институционални конфликти свързани с дейността на Националната служба за охрана. Поредните, но не последните.

Виждам, че има пълно неразбиране за всичко свързано тази национална черна дупка, затова ще се опитам да разясня съвсем накратко и без да влизам в детайлите. Всеки минал президент за изминалите 30 години е възприемал тази служба като лично своя гвардия. Оттам идват повечето от институционалните проблеми в държавата! Някои от миналите президенти, които съм наблюдавал и изследвал от много близко разстояние, включително днешния, не са еволюирали в посока на истинско държавническо мислене. Имитации има в излишък, но те са само за пред очите на гражданите-данъкоплатци.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

НСО е напълно архаична по "смисъл и съдържание" служба, която в този си вид е абсолютен паразит в системата за национална сигурност. От нея не произлиза никаква национална сигурност, нито гражданска такава! В този смисъл тя се явява само политически инструмент в ръцете на всеки пореден властник. Ако има слаб премиер тя става лично оръжие на президента, а ако има силен премиер, тя е негов личен инструмент по Конституция и закон!!! Няма да обяснявам причините, за да не се изгуби смисъла на посланието ми.

------------------------------------------------------------------------------------------------

За ниската добавена стойност на поредния началник, новоизлюпен "генерал" в НСО няма да коментирам, защото ми е обидно. Катастрофален проблем е, че там липсва и необходимия експертен капацитет, който да разбере същността на задълженията произлизащи от закон. В този смисъл правителството /знаете отношението ми към него/, но в случая то има пълни основания за поисканата оставка на шефа на НСО. За съжаление по твърде много причини не може да се обоснове и мотивира публично. И за това има основания! От липсата на публичност се възползва президента и застава срещу исканата оставка, като я възприема и като лична обида за избора му на началник. Ако от двете страни на барикадата стояха истински държавници щяха да погледнат извън собствените си емоции по темата, но днешните не могат и никога не са могли. А смяната на началника на НСО не само е наложителна, а и напълно основателна!!! Това момче няма висотата на мислене и подготовка за този пост, нито има качества за него. В това съм убеден твърде лично.

Като следствие на всичко казано по-горе следва да се преосмислят много неща, но няма кой да го направи в този момент. От това както винаги е било, ще се възползват "трети лица", които отдавна трябваше да са в затвора, но са на свобода. Вероятно не след дълго ще бъдат бъдат убити и почти всички настоящи или бъдещи защитени свидетели по различни казуси, както си замина тихомълком и този на делото срещу Бобокови. Те вече са чисти и оправдани като много други преди тях. Спомнете си лицата и делата им. Държавните катедри, според мен, трябва да се заемат от държавници! Не от съучастници, които използват властовите си позиции в своя или чужда полза - заради тежки свои зависимости!

Да си държавник, означава да мислиш извън матрицата! И не само да мислиш.

Николай Марков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари