Николай Колев: Благодарни сме, че всички видове плодове са включени в помощта "de minimis"

0
Всяка помощ е необходима за нашите производители, защото годината беше тежка, заяви председателят на Съюза на дунавските овощари
Всяка помощ е необходима за нашите производители, защото годината беше тежка, заяви председателят на Съюза на дунавските овощари Видео: КИС 13

Всяка помощ е необходима за нашите производители, защото годината беше тежка, заяви председателят на Съюза на дунавските овощари

От днес започва приемът на документи за получаване на държавната помощ "de minimis".

Срокът за подаване на заявления е до 1 декември, като стопаните трябва да получат плащанията до 20 декември.

Общият бюджет на помощта е 47 500 000 лева, като половината са за сектор "Растениевъдство" или 23 750 000 лева.

За Николай Колев, който е производител на плодове в област Русе и е председател на Съюза на дунавските овощари, средствата са добре дошли, предвид тежката година за тях, особено по отношение на череши и кайсии, където има много пропаднали площи заради измръзвания, предаде телевизия КИС 13.

Той смята, че българската продукция не е особено конкурентоспособна на външните пазари, тъй като производителите трудно се сдружавали. Като една от причините за трудното обединяване, Николай Колев посочва манталитета на българския производител.

Междувременно до 22 декември продължава кандидатстването по процедурата за изграждане на центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. Тя е с бюджет от 15 милиона лева без ДДС и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Подкрепата е насочена към инвестиции, които допринасят за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Katq
    Много земеделци не могат да се класират. Системата ги отхвърля. Малко ще вземат помощ. Няма да се усвоят средствата отново.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари