Николай Калайджиев: Не ми е трудно да направя полета или рекорда, но държавата не ми помага

0
Само за 4 часа и 31 минути той направи над 880 виражи и стана световен рекордьор
Само за 4 часа и 31 минути той направи над 880 виражи и стана световен рекордьор Снимка: bTV

Само за 4 часа и 31 минути той направи над 880 виражи и стана световен рекордьор

Трудно беше, но се чувствах много добре. Това е нещо, което досега не се е правело в света без да прекъсва. Гинес казаха, че трябва да направя 400 превъртания. Събраха се професионалните пилоти, които са в екипа на Гинес и те си мислеха, че 400 превъртания на 360 градуса е невъзможно да се направят, а аз направих 888“, каза в предаването „120 минути“ по bTV българският летец-рекордьор капитан Николай Калайджиев.

Само за 4 часа и 31 минути той направи над 880 виражи и стана световен рекордьор.

Той каза, че по време на тренировката е направил само три полета. „Първият беше 30 минути, вторият час и 10 минути, а третият 50 минути. Нямах финансовите възможности да направя по-дълги тренировки. Реално аз рекордът го започнах с тренировка по-малко отколкото щеше и да протича целият световен рекорд“, добави Калайджиев.

Човек досега не се е въртял толкова много пъти. Аз също не се бях въртял толкова. Завъртанията бяха само един от факторите, които бяха сложни, разчетът беше да се направи за 5 часа. След като слязох от самолета краката ми бяха сини от самият натиск към седалката“, каза той.

Калайджиев обясни, че за третия рекорд не е имал самолет и се е наложило да изтегли кредит, за да си закупи такъв и сега ще го изплаща 8 години.

„Държавата грам не ми помага. Всичко с лични мой средства инвестирам и финансирам. Не ми е трудно да направя полета или рекорда, трудна ми е финансовата част, което е жалко“, заяви той.

Имам разговори и преговори с една космическа компания, която произвежда храни и друга, която изпълнява мисии в Космоса“, допълни Калайджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари