Николай Хаджигенов: МВР, подобно на прокуратурата, винаги са били политически проститутки

1
Купуването на гласове винаги става със съдействието или с прякото участие на МВР. Винаги!
Купуването на гласове винаги става със съдействието или с прякото участие на МВР. Винаги!

"Там, където се случват изборни нарушения, които са престъпления, МВР или ги няма, или не реагират", коментира адвокат Хаджигенов

По-рано днес работа започна новооткритата телефонна връзка на гражданите с представители на МВР, посредством която ще можем да съобщаваме на органите на реда при съмнения за изборни злоупотреби, касаещи предстоящия парламентарен вот на 4 април.

Денонощната телефонна линия 02/90 112 98 ще работи до 5 април 2021 година. Грaждaнитe щe мoжем дa cъoбщaвaме зa зaбeлязaни oт нас нaрушeния или eвeнтуaлни прecтъплeния, cъoтнocими към oтгoвoрнocтитe нa МВР в избoрния прoцec още и на мейл izbо[email protected].

За коментар върху въпросната телефонна линия и евентуалната ефективност за предотвратяване на изборни измами, която тя би могла да има, от ФАКТИ се свързаха с адвокат Николай Хаджигенов.

Това е обичайната милиционерска пунта мара, коментира той.

„Купуването на гласове, нарушенията в изборния процес в огромната си част са престъпления не от днес. Те винаги стават със съдействието или с прякото участие на МВР. Винаги!“, каза той.

„Там, където се случват изборни нарушения, които са престъпления, МВР или ги няма, или не реагират на сигналите, или се обръщат рязко на другата страна. Откакто има криминализирани изборни нарушения, има едва няколко кокошарски присъди и те никога не са от страната на правителството, което управлява, разбирайте ГЕРБ. Всяко правителство, което е на власт у нас, се опитва с лостовете на властовата репресия – разбирайте МВР, да си уреди оставане на власт“, категоричен беше адвокат Хаджигенов.

МВР, подобно на прокуратурата, винаги са били политически проститутки. Те никога не са спазвали закона и никога не са защитавали правата и интересът на гражданите. Напротив, винаги са били преторианската стража на всяка една власт, без значение коя е тя. Сега са ГЕРБ, утре ще е правителство “X” – МВР и прокуратурата му пристават на секундата. През последните 30 години това се наблюдава безотказно“, допълни той.

На въпроса каква реформа в МВР би могла да донесе промяна в положителна посока, адвокат Хаджигенов отговори: МВР и прокуратурата са изградени в стил 50-те години на миналия век. И МВР, и прокуратурата са изцяло сталинистки и репресивни органи, изцяло неефективни по отношение на преките си действия, тоест в борбата с престъпността. Отговорът тук е сравнително лесен. Основната причина, поради която от „Изправи се! Мутри вън“ - в частта „Мутри вън!“, искаме да влезем в парламента, е точно това – отстраняване на Гешев и гешевщината, драстична реформа в прокуратурата, включително и в МВР.

Те буквално трябва да започнат по нов начин, с нови правила и в огромната си част с нови хора, тъй като няма как това да продължава. По високите и средните етажи са нужни нови хора. По-важни обаче са новите правила, за да не стане така, че сменяме едни хора с други, но разлика няма никаква, което се е случвало многократно през годините. Всичко се повтаря – идва правителство на власт, гони шефовете на МВР, слага свои хора, какво се променя – нищо. Затова казвам, че са задължителни нови правила. Същото важи и за прокуратурата, и за ВСС“.

Адвокат Хаджигенов беше категоричен, че отварянето на телефонна линия не може да бъде адекватен начин за гарантиране честността на изборите: „Това е специфика в „работата“ на ГЕРБ. Това е вместо онова, което трябва да направят. Ето например вместо контрол върху главния прокурор, имаме надглавен прокурор. Това се прави колкото да кажат ние сме взели мерки. Да, взели сте мерки, но тези мерки кога ще заработят? Ненапразно започнах с това, че този телефон е милиционерска пунта мара. Това ще го видим и на 4 април“.

„Гарантирането на изборния процес може да се случи чрез максимална прозрачност и максимална публичност. Още по време на протестите артикулирах какво означава това – това е възможност всеки един гражданин, който поиска да си купи и да сложи във всяка една изборна секция камера, която да излъчва на живо, с единственото условие да публикува линк с излъчването на сайта на ЦИК или „Информационно обслужване“ . Тоест всеки по всяко време да може да бръкне в изборна секция № 3 на Крива бара, Ломско и да види какво се случва там. Това е например начин за старомодното хартиеното гласуване. Останалото, разбира се, е електронно гласуване в чистия му вид – гласуване с електронен подпис, със сертификат и т.н.“, каза още той.

„Естествено, видеонаблюдението се отхвърли. Как иначе ще излъжат и ще откраднат? Вместо видеонаблюдение, сега предлагат някакъв телефон, на който може да звъните до посиняване. Представете си как сте в Крива бара, Ломско, виждате изборно нарушение и звъните на този телефон. Вдигат в София, казват, че пращат жандармерията, която пристига в 12 април за деня на космонавтиката“, допълни той.

„Задължително обаче най-ефективната мярка винаги е максималната публичност. Ненапразно съществува мнението, че тайните пораждат тиранията. Когато всичко е скрито-покрито, можеш да направиш всичко. Вече сме го виждали с ГЕРБ, когато действащи депутати носеха чували с бюлетини. Сега няма да е по-различно“, каза адвокат Хаджигенов в края на разговора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари