Николай Денков обсъди с премиера на Лихтенщайн приема на България в еврозоната

0
Според двамата министър-председатели това ще допринесе за разширяването на икономическите отношения между двете държави
Според двамата министър-председатели това ще допринесе за разширяването на икономическите отношения между двете държави Снимка: Министерски съвет / Facebook

Според двамата министър-председатели това ще допринесе за разширяването на икономическите отношения между двете държави

Иновациите като път към икономически растеж обсъдиха в Давос министърът-председателят акад. Николай Денков и премиерът на Лихтенщайн д-р Даниел Риш, съобщиха от Министерския съвет на страницата си във Фейсбук. Николай Денков е в Давос за участие в Световния икономически форум.

Сред темите, обсъдени от двамата премиери, е бил въпросът за приемане на България в еврозоната. Според тях това ще допринесе за разширяването на икономическите отношения между двете държави.

Княжество Лихтенщайн е една от водещите страни в света по нови технологии и иновации. Основна част от БВП на страната се създава в сферата на индустрията. Лихтенщайн има повече работни места, отколкото граждани и това прави местния пазар на труда привлекателен за Австрия и Германия, допълват от кабинета и отбелязват, че княжеството е предпочитан икономически партньор за страните от ЕС, защото е приело 95% от общоевропейското законодателство и е член на Европейското икономическо пространство.

По-рано Николай Денков се срещна с вицепрезидента на Google Каран Батия, като акценти в разговора бяха изкуственият интелект в образованието и публичните услуги и борбата с дезинформацията, информират още от Министерския съвет. България има ключово място на картата на разработчиците на изкуствен интелект, коментира вицепрезидентът на Google. Интересите на технологичните компании и правителството се пресичат, особено когато става въпрос за приложението на изкуствения интелект в образованието и услугите, изтъкна българският премиер.

Google и българското правителство могат да работят за създаване на персонализирано обучение, базирано на изкуствен интелект, което ще отговаря на талантите и интересите на отделния ученик, пише в съобщението. В него се отбелязва, че сътрудничеството между българската държава и Google може да направи по-достъпни, ефективни и полезни и публичните услуги и се посочва, че правителството и технологичният гигант ще продължат този разговор в София.

Политическите и технологичните усилия трябва да се обединят и във войната с дезинформацията в интернет. Без съдействието на технологичните компании тази борба е невъзможна, подчерта акад. Денков. Google полага извънредни усилия в този област, особено след началото на войната в Украйна, увери вицепрезидентът Каран Батия.

В рамките на Световния икономически форум премиерът се срещна с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, с която обсъди координацията за внос и транзит на слънчоглед.

Николай Денков обсъди и сигурността на финансовите операции като част от противодействието на киберпрестъпността на среща с изпълнителният директор на „Виза“ - Европа Шарлот Хог.

Премиерът Николай Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с проекта BgGPT. На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически форум, проф. Мария Лептин и акад. Денков са обсъдили предизвикателствата и възможностите за пробив в европейските научни изследвания

Българският премиер участва и в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“, където обяви, че за да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай, каза още Николай Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари