Николай Денков: Няма никакви основания за протестите на земеделците

0
Исканата оставка на Кирил Вътев е политическа, заяви премиерът на брифинг
Исканата оставка на Кирил Вътев е политическа, заяви премиерът на брифинг

Исканата оставка на Кирил Вътев е политическа, заяви премиерът на брифинг

"Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят преди ротацията. Надяваме се през следващите дни да продължим разговорите. Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем земеделците." Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде БГНЕС.

Денков заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и заяви, че нямат различия по тях. "Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тяхната загуба. Колкото до исканията за оставката на министър Вътев, това е политическо искане. Мотивите за оставката се несъстоятелни", заяви Денков.

Акад. Денков подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата, на интересите на останалите граждани“, подчерта премиерът.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. „През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, заяви акад. Денков.

Той припомни, че още от съставянето си кабинетът е обявил аграрния сектор за приоритетен. „За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране и мерки. За второто шестмесечие, откакто нашето правителство управлява, са дадени над 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално“, заяви премиерът.

Той подчерта, че България е на второ място след Полша по обем на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите, които са възникнали заради войната в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Дълги
    Министерството на педалите мисли, че може да са мисли.
  • 2
    3
    Milen
    Да дойде той да стане земеделец да види после да ми обеснява как нямало оснавиние!
  • -5
    2
    вгъZZражденец
    Алчните зарнари сме ги потикнали да протестуират, за да рошим даржавата! Да жевее нашето майка ТероруZZшлямия! Балгария не ни интересува!
  • -2
    1
    Ммм
    Браво бе денко. Едно умно нещо да кажеш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари