Земеделците след срещата при премиера: Протестите продължават, докато не се разберем

1
Земеделците след срещата при премиера: Протестите продължават, докато не се разберем
Земеделците след срещата при премиера: Протестите продължават, докато не се разберем Видео: NOVA

Те се разделиха и проведоха две срещи в Министерския съвет

След две срещи при премиера земеделци заявиха, че преговорите продължават. Определиха срещата като ползотворна. Нови разговори ще се проведат в петък.

Министър-председателят каза – 2 дни ни трябват за разговори. Докато не се разберем, протестите продължават”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

"Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни и финансови”, заяви по-рано Проданов.

Още вчера министър-председателят представи нов меморандум, който включва промени в 7 закона, така че да се подпомогне браншът да се справи с проблемите, както и различни изменения, за да заработят стопанствата. До момента обаче няма ясен отговор на въпроса "за" или "против" е браншът за тези идеи, защото те се разделиха в позициите си.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление, като че ли от Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно”, заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз. Той каза, че ще дадат в писмен вид своето становище на министър Кирил Вътев.

Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем”, заявиха представители на протестиращите земеделци”, заяви Проданов.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация допълни, че нямат информация в детайли за това какво е включено в меморандума, предлаган от правителството.

Преди да отидат на среща с премиера земеделците отново блокираха ключови пътни артерии в цялата страна. Край великотърновското село Шереметя земеделците запалиха вълна и слама, а яйца и литри мляко бяха изхвърлени на пътя.

Трябва да има ясна методика, която да отразява реалното състояние на зърнопроизводството. А то е, че сме на загуба”, заяви Симеон Караколев.

Три часа продължи блокадата на подстъпите от и към автомагистрала „Тракия” в близост до Бургас. На пътното платно фермерите стовариха бали със слама, докараха и животни. И обясниха защо всъщност бизнесът им не е на загуба, каквото е условието на държавата за отпускане на финансиране.

Това, което ни предлагат, е неизпълнимо. Тук всички машини са на лизинг или кредит. Знаете ли какво ще ни направят банките, ако обявим загуба”, заяви Даниел Иванов. „Има тарикатлъци. Как ще ми искат да доказвам загуба? Няма как да стане!”, заяви Иван Кузманов.

В Перник земеделците отново блокираха кръговото кръстовище при магистрала „Струма”. „Както ни излъгаха предния път, така и сега искат да ни хвърлят прах в очите. Няма да стане. Загубите са над 80 лева на декар”, коментира Кристиян Стефанов.

Имаме крещяща нужда от промяна на законите и облекчаване на административната тежест”, заяви Александър Александров.

Над 100 трактора и камиони затвориха пътя към ферибора Оряхово - Бекет. А на Дунав мост край Русе протестиращите изляха 3 цистерни с мляко и затвориха границата за 3 часа. „Не е ли грехота фермерите да не са си получавали парите от преработватели и други по веригата от 6 месеца насам”, каза Диян Тодоров.

Земеделците блокираха с трактори възлови пътища и в област Монтана. „Управляващите с добрите си намерения ни водят към ада. Не са платили субсидиите за декември. Сега говорят за юни. Ама ние тогава ще орем, за какво са ни? Ама сега с какво ще сеем?”, попита протестираща. Въпреки срещата в Министерски съвет днес част от земеделците ще излязат и утре на протест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Чистач, градски Чистач
    И аз искам субсидии. Чистя лайната, след като сте изяли това което са отгледали зърнарите със субсидии. Ама май лайнарите, опс зърнарите се изпокарали по нощите а? Жалки крадци са тези лайнари, опс зърнари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари