Николай Денков: „Хамас“ трябва да бъде изкоренена

2
Премиерът се притеснява от евентуална ескалация на конфликта
Премиерът се притеснява от евентуална ескалация на конфликта

Премиерът се притеснява от евентуална ескалация на конфликта

Няма нова обезпокоителна информация, заяви пред журналисти премиерът Никола Денков, коментирайки ситуацията в Близкия Изток и конфликта между Държавата Израел и „Хамас“.

Няма непосредствена заплаха от миграционен натиск. Притеснява ме евентуална възможност от ескалация на конфликта, заяви премиерът.

Той потвърди, че страната има готовност за нов евакуационен полет до Израел, ако такъв е необходим. Премиерът припомни, че на предстоящото днес заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет ще бъде обсъдена актуалната ситуация.

„За щастие през последните два дни виждаме известно успокояване и балансиране на изказванията на различните участници. Ясно е, че „Хамас“ трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си. В същото време трябва да е ясно, че има мирни жители и трябва да се търси тяхното представителство и защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това е борбата – как да изчезне „Хамас“, за да може да се успокоят страстите и да се потърси устойчиво решение“, коментира премиерът.

На въпрос има ли българската страна информация за свои граждани, които се намират в ивицата „Газа“, той отговори: „ С част от гражданите, които с в ивицата „Газа“, няма връзка. Няма как в момента да се предприеме акция по тяхното извеждане“.

„Нямам точна информация. В момента там няма стабилна комуникация. Този хуманитарен коридор няма как България да го организира, това ще бъде част от общото усилие за хуманитарните коридори на всички чужденци, а след това и на всички чужденци, които са там“, коментира още той по темата.

Денков увери, че България участва много активно като част от общите усилия за справяне със ситуацията. Той припомни, че тази вечер предстои и онлайн заседание на Европейския съвет, на което ще се обсъждат тези теми.

Попитан ще попречи ли евентуално засилен миграционен натиск към България за влизането ни в Шенген, премиерът обясни, че страната ни се справя добре със сегашната ситуация, но трябва да е готова и за по-тежко развитие на бежанската вълна.

„Най-прагматичният начин да спечелим другите държави на наша страна е да обясним каква е тяхната полза от това България да бъде в Шенген“, каза той.

Николай Денков увери, че на предстоящото събиране на Съвета по сигурността днес са поканени и представители на президентската институция. „Вътрешното разделение в държавата пречи тя да се справи със задачите“, подчерта премиерът. Той даде за пример изнесена вчера информация, че за периода на последните две служебни правителства са освободени над 13 000 служители от различни администрации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    Д-р Гълъбова
    daskal-е, навсякъде виждаш Путин и Русия, тези натрапчиви мисли трябва да се лекуват. Хпчетата! Сещаш ли се? Онези малките! Вземат се преди паник атаките - после е късно!
  • 1
    5
    До фена на Путин
    Доколкото зам няколко пъти арабските държави са се обединявали срещу Израел и са го нападали, но резултатите са били винаги трагични за тях. И Египет и Йордания и Сирия имат болезнен опит в това. Има една известна мисъл на Голда Мейр, че евреите могат да простят на арабите, за това че убиват еврейски деца, но не могат да простят на арабите, че карат евреите да убиват арабски деца. Мир ще има тогава когато арабите започнат да обичат децата си повече отколкото мразят евреите.
  • -6
    4
    daskal
    Ужас! Чета коментарите тук и се чудя какво нещо са зомбираните путинофили! Надупени с изути гащи към всички терористи по света.
  • 5
    3
    Точен
    Чети чети д-р Денков чети коментари и пресявай двата коментара говорят много .тук народа исказва своето мнение и би трябвало да се вслушате .
  • 10
    2
    1:1
    И денковото правителство трябва да бъде изкоренено и хвърлено в огъня преди да прати държавата ни по дяволите. Нека западняците да потъват с кораба, няма нужда и ние да потъваме с чуждия кораб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари