Николай Банев нямал 1 милион лева за гаранция, остава с електронна гривна вкъщи

0
Банев стоя в ареста близо 3 години, а преди три месеца беше освободен под домашен арест
Банев стоя в ареста близо 3 години, а преди три месеца беше освободен под домашен арест Снимка: БГНЕС

Подсъдимият бизнесмен Николай Банев остава под домашен арест и няма да му се налага да търси 1 млн. лева за парична гаранция.

Това става ясно от окончателно определение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), показа проверка на „Лекс“. Банев стоя в ареста близо 3 години, а преди три месеца беше освободен под домашен арест, който е контролиран и с електронна гривна. След ново искане за по-лека мярка, в края на юли спецсъдът му наложи гаранция от 1 млн. лева.

Банев обаче се оплака, че не може да я плати, защото няма доходи, а имуществото му е запорирано. Прокуратурата протестира по-леката мярка за неотклонение, а от защитата поискаха от АСНС да намали размера на гаранцията.

Апелативните съдии Галя Георгиева (председател на състава), Николай Димитров (докладчик) и Даниела Росенова решиха, че три месеца е твърде кратък период, за да се изменя отново мярката на подсъдимия. Според тях все още има опасност Банев да извърши престъпление като повлияе на свидетелите по делото, които са 178.

Разследването срещу Банев и съпругата му Евгения започна през есента на 2018 г., когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството било източено без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Укритите данъци, за които ще отговарят са за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“. Подсъдима с тях е и майката на Николай Банев – Мария.

Началото на разследването завари Банев и съпругата му във Франция, където те бяха задържани и екстрадирани в България в края на 2018 г. В началото на миналата година антикорупционната комисия внесе иск за отнемане на имущество за над 140 млн. лева срещу семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари