Независимостта ни се ражда на коктейл

0
Не поканили посланика и той се обидил
Не поканили посланика и той се обидил Снимка: БГНЕС

Това, което правим на 22 септември 1908 година, вероятно е учудило много българи. Сигурно са си казали „каква независимост, ние досега какво бяхме”.

Действително България е васално княжество на Османската империя от Берлинския конгрес до 1908 година. Това заяви в интервю за „Телеграф” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. „Но българският политически елит – и позиция, и управляващи, по това време са превърнало буквално от първия ден тази васална зависимост във фикция, т.е. тя не съществува. Ние действаме като независима държава през цялото това време”, обяснява историкът.

И когато обявяваме независимостта, това е само един акт на достойнство на българския народ, на българския политически елит, на държавата. Ние вече не само де факто, но и де юре се превръщаме в независима държава”, допълва той.

Имайте предвид, тогава ние действаме като независима държава, но нямаме право на посланици например. То това е и поводът. На един коктейл поканили българския търговски представител, който всички знаят, че изпълнява функцията на посланик, но официално не се води такъв. И не са го поканили на един държавен коктейл, от което ние сме много обидени и използваме повода да обявим независимост”, разказва Димитров.

Той обяснява и кои са основните причини, довели до обявяването на независимостта: „Искаме да бъдем независима държава. Да се появим на картата на света. Дотогава ни няма. Известно ли е на някого, че мирният договор след Сръбско-българската война е подписан от Османската империя. Имало е преимущество тогава. Ако крал Милан ни беше победил, той нямаше как да откъсне и един сантиметър от България, защото това е война с Османската империя. А тя е велика сила, която държи на престижа си. Тя дори изпраща един полк на Сливница”, посочва още Димитров.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари