Неспазените обещания на ГЕРБ изкарват три града на протест срещу крайморските строежи

0
Недоволните в Русе ще се съберат под вития мост на кея
Недоволните в Русе ще се съберат под вития мост на кея Снимка: moreto.net/архив

Недоволните в Русе ще се съберат под Вития мост на кея

Три града излизат на протест протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени от ГЕРБ обещания за забраната за строежи на брега на морето и куп нарушения. Природозащитници се събират в София, Пловдив и Русе.

Те припомнят, че още миналото лято управляващите обещаха за приемат законова поправка за пълната забрана на строителство на брега на Черно море, но все още нищо не е направено. Няма и ново обсъждане на заповедта на защитената зона "Камчийски пясъци", която бе оттеглена от екоминистъра заради нарушения на процедурата и допускане на строежи.

В София протестът ще се състои от 18:30 ч. Сборният пункт е паметника на Алеко на бул. "Витоша", след което шествието ще премине през Министерски съвет, парламента и ще приключи на Орлов мост.

По същото време ще започне демонстрацията и в Пловдив, на площад "Съединение".

Малко по-рано – в 17:45 часа, ще се съберат недоволните в Русе, под Вития мост на кея край река Дунав. Гражданите са приканени да носят детски играчки багери, фадроми, лопатки за пясък, чадъри и плажни принадлежности!

В поредна демонстрация протестиращите ще настояват правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. От регионалния министър отново се иска отново да превърне в горски и стопански територии тези терени, чието предназначение бе сменено в подготвянето на строежите.

Екозащитниците настояват още в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване.

Протестите ще настояват още за спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността "Поляните" край Синеморец;

"Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", посочват организаторите Коалиция "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Къде работите?
- Никъде...
- А какво правите?
- Нищо...
- Чудна професия имате.
- Така е, ама конкуренцията е жестока.

Харесай Дунавмост във Фейсбук