Непознати микроби се появяват от топящите се ледници

0
Новите микроби трябва да бъдат изследвани и да бъдат идентифицирани потенциални патогени, заявяват учени
Новите микроби трябва да бъдат изследвани и да бъдат идентифицирани потенциални патогени, заявяват учени Снимка: iStock

Новите микроби трябва да бъдат изследвани и да бъдат идентифицирани потенциални патогени, заявяват учени

Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, показва ново изследване, цитирано от „Гардиън”. Микробите, освобождавани в световния океан, може да обогатят екосистемите, но трябва да бъдат внимателно изследвани, за да бъдат идентифицирани потенциални патогени, предупреждават учените, съобщава БТА.

Бързото топене на ледовете заради климатичната криза показва как ледниците и уникалните микробни екосистеми, които ги обитават, "умират пред очите ни", посочват учените. Те са в надпревара с времето да изследват тези екосистеми, преди да изчезнат.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание "Nature Communications Earth and Environment Journal".

Някои от тези микроби биха могли да са и бъдещ източник на полезни биологични молекули като нови антибиотици например. Учените са събрали повърхности стопени води от осем ледника в Европа и Северна Америка и от две места в ледената покривка на Гренландия. Във всеки милилитър вода са открити десетки хиляди микроби. По оценки на специалистите освобождаваните от стопените ледове бактерии и водорасли ще добавят средно около 650 000 тона въглерод годишно за следващите 80 години в Северното полукълбо, с изключение на хималайския район Хиндукуш, който не е изследван. Това предполага леко средно увеличение на емисиите въглероден диоксид. Ако въглеродните емисии бъдат намалени и глобалното затопляне и топене на ледовете се забави, масовото освобождаване на бактерии от тях ще се свие с една трета.

"Наблюдаваме как ледниците умират пред очите ни, което засяга микробите в тях, с последици за нас и локално, и глобално", каза д-р Аруин Едуардс от университета Абъристуит в Уелс, Великобритания.

До неотдавна се знаеше малко за хилядите видове микроби, обитаващи ледената повърхност. През юни на тибетски ледник бяха идентифицирани близо 1000 нови микробни вида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари