Необичайно високите температури са тревожни за селските стопани

0
Високите температури през последния месец предизвикаха ранния цъфтеж на кокичетата
Високите температури през последния месец предизвикаха ранния цъфтеж на кокичетата Снимка: Агенция Фокус

Високите температури през последния месец предизвикаха ранния цъфтеж на кокичетата

"Температурите са необичайно високи за началото на зимата. Те са значително над биологичния минимум, който е необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури. Тези високи температури са опасни и за част от трайните насаждения. Има голяма вероятност да провокират преждевременно развитие, набъбване на пъпките, с което се намалява студоустойчивостта на овошките. Особено при костилковите овощни видове", каза Дукена Жолева, агрометеоролог от НИМХ, цитирана от Агенция Фокус.

На 1 и 2 януари са регистрирани температури на много места в страната над 15 и 16 градуса, в района на Монтана температурата е достигнала максимални стойности от порядъка 19 - 20 градуса. Високи температури са регистрирани и във Велико Търново – 20 градуса, в Разград - 18,7 градуса. Температурите са необичайно високи за началото на зимата, стана ясно от думите на Жолева.

"Много често се е случвало да има такива високи температури през зимните месеци в България. Надяваме се, според месечната прогноза, в края на първото десетдневие се очаква понижение на температурите, което се надяваме да възпрепятства нежелателното преждевременно развитие особено при овошките. И при зимните житни култури също. Надяваме се да подобрят условията за зимуване на културите", каза още агрометеорологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари