Не мога да търпя. Никой уважаващ себе си правник вече не може

0
Срещу правото и конституцията се осъществяват поредица от терористични актове чрез законодателните предложения на ГЕРБ
Срещу правото и конституцията се осъществяват поредица от терористични актове чрез законодателните предложения на ГЕРБ

Изнасилват законотворчеството, изнасилват върховенството на правото. Без да влагат разум, от позиция на силата.

Емилия Недева е правозащитен адвокат с богата практика по наказателни дела и дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Експерт в неправителствената организация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", базирана в Пловдив. Участвала е като експерт в много работни групи и други формати, свързани с нормотворчеството. Проявява активна гражданска позиция срещу опитите да се профанизира законодателният процес и да се засилва репресивният му характер."Капитал" препечатва коментара на адв. Недева, провокиран от последните законотворчески изяви на управляващите, най-вече в антикорупционния закон, от фейсбук страницата й с нейно съгласие.

Не мога да търпя. Никой уважаващ себе си правник вече не може.Срещу правото и конституцията се осъществяват поредица от терористични актове чрез законодателните предложения на ГЕРБ, подпомагани от други случайни депутати, които си дават подписа и името с надеждата да пребъдат в политиката. Ако използваме образната метафора - те всъщност изнасилват законотворчеството, изнасилват върховенството на правото. И го правят, без да влагат разум, защото са носители на илюзорна политическа визия за своето господство и действат от позиция на силата. Правят го, защото са последователи на Ленин, който казва, че правото е облечена в закон воля на господстващата класа. Е, те самите не са класа в прекия и преносен смисъл на думата, макар да си залепват високопарното определение политическа. Те не са елит, не са политици, а обикновен слугинаж. Те са черноработници на една политическа конюнктура, която утре ще изхвърли първо тях - слугите. Когато станат излишни и се превърнат в опашката на гущера, която трябва да бъде отрязана.

В Библията е казано: "Всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха." Скоро ще станат непотребни машите, впрегнати в работа за една мутрокрация. И се питам: Толкова ли са недалновидни онези законотворци, които с предложенията си ежедневно взривяват правния мир? Те са проявили инстинкт за самосъхранение в миналото си, преминавайки последователно от БСП в НДСВ и после в ГЕРБ. Те имат какво да пазят и да се самодоказват пред настоящия си лидер. Но когато утре изгрее нов месия, те какво ще правят? Защо днес не проявяват същия инстинкт за утрешния ден, в който никоя партия или коалиция няма да иска да се свърже с тях? Те се самообезличиха и като юристи, и като законотворци.

Те се демаскираха като хора, които не е укоримо да не са експерти, но е скандално да не владеят фундамента на правото. При положение че са юристи с, надявам се, действителни, а не фалшиви или купени дипломи. Няма как да се надяват на бъдеще нито в политиката, нито в правоприлагането с оскъдните си познания и скандални предложения. И макар да не съм реваншист, се питам дали се досещат, че продуцираните от тях закони някога, и то скоро, могат да се приложат и за тях?А дотогава ще страда истината, Юстиция и конституцията.

Дотогава трябва да намерим начин всички правни професии да се обединим в името на демокрацията и върховенството на правото. Съдии, адвокати, практикуващи други юридически професии, дори прокурорите, които намирам да не са напълно изгубени за идеята, да върнем на България правото й да има право.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари