Нацистки военен дари 400 000 паунда на британско село

0

Бивш нацистки военнопленник дари 400 000 паунда на малко британско село заради "добротата и щедростта", проявени  към него по време на военнопленничеството му, съобщава Mirror.

Хайнрих Щайнмайер е бил член на скандалните военни формирования SS и е бил само на 19-годишна възраст, когато е пленен след десанта в Нормандия през август 1944.

Той е обявен за привърженик на нацизма и е изпратен в лагера за военнопленници в Култибраган, близо Комри, графство Пертшир, Шотландия.

Но Щайнмайер споделя, че е получил само доброта и щедрост от селяните, които не е очаквал.

Завръща в Комри - население по-малко от 2000 след войната и създава трайни приятелства.

Той заявява, че ще остави всичко, което притежава, в полза на възрастните хора от малка общност в южните планини близо до Пърт.

"Бих искал да изразя своята благодарност към хората от Шотландия за добротата и щедростта,с които се отнасяха към мен по време на моето военнопленничество и след това."

Изрично е посочил приходите от продажбата на къщата му и други вещи да се използват за "стари хора".

Когато умира на 90-годишна възраст през 2014 г., пепелта му е разпръсната сред хълмовете над лагера, в който той е бил затворник.

Две години и половина по-късно в завещанието си той дарява 384 000 паунда (457 180 Евро) на местната общност.

Сумата е прехвърлена на специален фонд на името на Хайнрих Щайнмайер, основан от Comrie Development Trust, като отделна сметка.

Парите ще бъдат "използвани изключително за благоустройство на местните възрастни хора".

Г-н Щайнмайер, които се установил в Делменхортс, близо до Бремен, почива две седмици след смъртта на близкия си приятел в Кобри, Джордж Карсън.

Но г-н Карсън е работил, за да види, че предсмъртните желания на Щайнмайер са гарантирани, след като първо ги споменава през 2008 година.

Андрю Райд от Comrie Development Trust казва:

"Тази история е за благодарността на  Хайнрих Щайнмайер, за това как той е бил третиран и посрещан в това село и други части на Шотландия.

Неговата благодарност ще живее заради начина, по който подкрепя възрастните хора в Комри.

Лична история на Хайнрих е една невероятна история за приятелство и признателност и хората в Комри ще го почитат и се възползват от неговото наследство."

Г-н Щайнмайер е роден през 1924 г. и израства в Силезия (сега част от Полша). Само с основно образование, той се присъединява към СС на 17-годишна възраст и е бил заловен в битката за един мост в Кан.

Той остава в Шотландия, след като е освободен от ареста през 1948 г., и се установява в Странрар, където намира работа във ферми в района. Завръща се в Германия през 1970 г., работи на доковете в Бремен и се установява в Делменхорст.

Щайнмайер е разведен без деца.

Той се отплаща с добрина на шотландците за спасяването на живота му на три пъти - от французите, когато е заловен, от поляците, когато е транспортиран, и след това в затвора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари