Национален форум събира над 100 млади изследователи в Русе

1

Откриха второто издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи.

Пътят към познанието“. Събитието се провежда в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и събира над 100 ученици и студенти от цялата страна. Те ще имат възможност в рамките на днешния ден да представят своите доклади и презентации по теми, свързани предимно с българския език, литературата, историята и народното творчество. 4 основни и 21 средни училища, както и 5 университета участват в инициативата. За пръв път участие ще бъде взето и от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Мечта“ от гр. Лом. Участниците, които нямат възможност да присъстват на място, могат да се включат онлайн.

Поздравления към участниците отправи заместник областният управител на област Русе д-р Стефка Караколева, която пожела успех на форума. „Продължавайте да търсите отговори на въпросите, които вълнуват обществото!“, допълни още тя. „Искам да благодаря на Вас и екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, че през всички тези години съумявате да крепите и поддържате високо нивото на културата и духа на русенци. Емблематичната сграда на библиотеката винаги е била дом на интересни събития и е предоставяла чудесна материална и литературна база на нашите деца.

Поздравявам Ви за провеждането на Втория национален младежки форум „Арнаудови срещи 2021. Пътят към познанието“ и Ви пожелавам той да има още много издания и интересът на младите към него да не стихва. Вярвам в уменията ви и знам, че вие не само показвате пътя на идните поколения, но и го осветявате със знанията си и ги учите как да го извървят.“, се казва в поздравително писмо от нейно име до директора на един от най-старите културни институти не само в региона, но и в страната Теодора Евтимова и нейния екип.

По-рано през деня заместник областният управител д-р Стефка Караколева се запозна и с богатата музейна експозиция, посветена на историята на сградата. Тя включва над 20 пишещи машини, първите използвани компютри в библиотеката, както и два прожекционни филмови апарата от 60-те години на миналия век. Специално място е отделено и на емблематичния часовник на сградата, чийто механизъм буди сериозно любопитство във всеки. Догодина устройството ще отбележи един век от създаването си. В часовниковата кула се намира и постоянна експозиция на най-добрите миниатюрни графики с приложен характер (екслибриси) от последните 17 години. Всички те са били представени на превърналия се вече в традиция международен конкурс на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за екслибриси, в който участие са взели буквално държави от всички континенти по света. Дори е създаден и специален холограмен кът отново посветен на тези уникални малки графики.

Всички участници в днешния форум ще могат отблизо да се докоснат до историята на сградата. Те ще имат възможност да разгледат личната библиотека на Михаил Арнаудов, а по-късно през деня ще бъдат обявени и имената на призьорите, като за първи път организаторите споделят, че ще има награда и за екипа/участника, използвали най-много библиотечни ресурси.

Междувременно в библиотеката могат да бъдат разгледани и още няколко изложби. Сред тях са експозиция, посветена на детския периодичен печат, а също и „Незабравените“, показваща интересни моменти от живота и делото на видните интелектуалци Алберт Гечев и Стефан Гечев, пряко свързани с Русе.

Д-р Караколева и Теодора Евтимова обсъдиха и някои бъдещи приоритети пред Регионалната библиотека в крайдунавския град. Акцент през следващите няколко месеца ще продължи да бъде развитието на детския отдел. Планира се и пускането на интерактивна звездна карта, която да привлече вниманието на малчуганите към физиката, а също и много други изненади, доказващи, че животът в библиотеката е полезен, но и изключително приятен за всяко дете.

Форумът се реализира с подкрепата на Регионалното управление на образованието и се предвижда в бъдеще той да продължи да се разраства, като за целта ще се търси финансиране чрез участие в различни програми. Поздравления бяха отправени от множество институции, като сред тях бяха Министерството на образованието и науката, както и Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари