НАТО призова Русия да върне Крим на Украйна

0
Ние категорично осъждаме и не признаваме незаконната анексия на Крим от Русия
Ние категорично осъждаме и не признаваме незаконната анексия на Крим от Русия Снимка: архив

НАТО заяви, че е невъзможно да работи нормално с Москва, докато Кремъл не започне да се съобразява с международното право, пише руският вестник ”Известия“, който се позовава на официалният сайт на Алианса, предава Агенция "Фокус".

Не може да се работи, както обикновено, докато не настъпи ясна, конструктивна промяна в действията на Русия, демонстрираща спазването на международното право и нейните международни задължения и отговорности“, се казва в съобщението за печата след заседанието на Комисията НАТО-Украйна, проведено на 31 октомври в Киев.

Алиансът отново посочи, че осъжда и не признава присъединяването на полуостров Крим към Русия.

Ние категорично осъждаме и не признаваме незаконната анексия на Крим от Русия. Крим е територията на Украйна. Призоваваме Русия да върне контрола над Крим на Украйна“, се казва още в съобщението.

Освен това НАТО съобщи, че е загрижена за нарушенията на правата на човека от страна на властите в Крим, по-специално по отношение на кримските татари, и затова призова Русия да предостави достъп до полуострова на международни организации.

Крим стана част от Русия след референдум, проведен на полуострова през пролетта на 2014 г. Повечето жители на региона подкрепят присъединяването към Русия, според официалните власти в Москва. В Киев и на Запад обаче резултатите от гласуването не бяха признати. Русия смята, че референдумът е бил проведен в съответствие с международните стандарти и е бил легитимен.

Полуостровът се посещава често от чуждестранни делегации. Така през март 2019 г. в Крим се проведоха тържества в чест на петата годишнина от обединението с Русия. Представители на пристигналата германска делегация заявиха, че идеите за Крим, разпространени от Запада, не съответстват на реалността.

Делегация, водена от бившия френски депутат Тиери Мариани, също пристигна на празненствата, отбелязващи петата годишнина от анексирането на Крим.

На 3 октомври ръководителят на делегация на западните държави в Крим и член на норвежкия парламент Хендрик Вебер, след посещение в Крим, заяви че публикациите в чуждестранната преса за потисничеството на народа не са верни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари