National Geographic съобщи за убийство в Пловдив отпреди 1700 години

0

Под заглавие „Три овъглени скелета са рядко свидетелство за готското нашествие” National Geographic съобщи за сензационните археологически находки на екипа на Елена Божинова и Камен Станев в Пловдив.

Статията, в която е вплетено и интервю с Божинова, бе публикувана първо в италианското издание на световното списание, след което и във френското, предава Трафик Нюз.

В публикацията се посочва, че в Пловдив археолозите са открили находки от нашествието на готите през 251 г. сл. Хр. Намерени са овъглените останки на трима души – възрастни мъж и жена, и дете. Съдейки по скелетите, тяхната смърт преди 1700 години била ужасяваща. Мъжът и жената са били посечени, след което домът им е бил подпален и се е срутил върху тях.

Жената е носила две бронзови гривни. Мъжът пък е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица. Детето пък е пронизано от стрела. Германските племена започват да доминират в намиращата се в упадък Римска империя и през 410 г. завладяват Рим.

Пловдив се смята за един от най-старите градове в Европа и съществува столетия преди да падне под римско владичество. По-късно попада в Османската империя.  От тези исторически епохи могат да се намерят различни свидетелства.

Понастоящем археолози разкопават руини от жилища и улица, построени между 2. и 14. век. Заедно със скелетите са намерени от една от главните улица на града, осеяна с магазини, по която са препускали коне и монументална арка.

Преди да се появи статията в National Geographic, влиятелният италиански вестник „La Stampa” съобщи за уникалната Триумфална арка, който Елена Божинова и Камен Станев откриха на същия обект. В публикацията си италианският вестник използва снимка и текст от Plovdiv Time.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари