Наталия Кръстева: В Русе няма "Синя зона", има само платено паркиране

2
Наталия Кръстева обясни, че според нормативната уредба в рамките на град Русе няма "Синя зона"
Наталия Кръстева обясни, че според нормативната уредба в рамките на град Русе няма "Синя зона"

В отговор на казуса, поставен от русенеца Иво Минчев за невъзможност да паркира личния си автомобил пред жилището си в т.нар. "Синя зона", от Община Русе коментираха случая в подробности днес след наше запитване.

Зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева обясни, че според нормативната уредба в рамките на град Русе няма "Синя зона" - има единствено обозначени зони за кратковременно платено паркиране. Що се отнася до възможността на граждани, живущи в тези райони, да паркират личните си автомобили там, до 2010 г. са съществували текстове в общинска Наредба 18, които са давали такова право. Тези текстове обаче са били атакувани в Русенския административен съд, който се е произнесъл (Дело 114 на Административен съд - Русе от 15 май 2010 г.), че подобни привилегии представляват дискриминация по адресна регистрация, и по този начин се лишават останалите граждани от възможност за паркиране.

До този момент в Община Русе не са постъпвали жалби като тази на русенеца Иво Минчев, но в отдел "Транспорт" е имало устни запитвания от граждани по подобни случаи. Те са били насочвани към близки райони, които са извън зоните за платено паркиране, и където е било възможно да оставят автомобилите си. 

Въпреки това Наталия Кръстева увери, че се търсят различни варианти да се осигурят повече места за паркиране в града, като изграждането им в района на Доходното здание, както и в Спортната зала, са част от стъпките за постигането на тази цел. В същото време се разискват и варианти за промяна на нормативната уредба, чрез които да се позволи създаването на облекчен режим за престой в зоните за платено паркиране от страна на инвалиди, или граждани, живеещи в тези райони. 

На този етап Общината продължава да отстоява твърдението, че своеобразният протест на Иво Минчев не попада в обхвата на масовите обществени прояви, и ще бъде разглеждан като административно нарушение с всички произтичащи от това последствия.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари