Как Община Русе отне правото на русенци да паркират пред дома си

1
Русенец протестира срещу „синята” зона
Русенец протестира срещу „синята” зона Видео: TVN

Протест срещу условията за ползване на градската „синя зона“ от живеещите в периметъра й, започва русенецът Иво Минчев.

Това съобщава самият той в открито писмо до кмета Пламен Стоилов и председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, разпространено и до медиите. Несъгласието му е относно изискването живеещите в непосредствена близост до платените паркинги, през делничните дни да плащат на общо основание за престоя на колите им там.

Такова нещо в нито един от градовете, обособили „синя зона“ няма, пише Минчев. В подкрепа на твърдението си той посочва, че определената от местните старейшини такса, която живеещите в периметъра на синята зона трябва да плащат, за да паркират пред домовете си, е 33 пъти по-висока от тази в Бургас и над 10 пъти – от тази в София, а в Стара Загора и Пловдив паркирането за собственици на имоти в района е безплатно. Затова, от днес всеки ден той ще спирам личния си автомобил максимално близо до дома си на ул. Цариброд (ако е налично свободно място), която от скоро е определена като „Синя зона“ от Община Русе.

В голяма степен протестът на г-н Минчев е основателен, коментира председателят на Общинския съвет Васил Пенчев. По думите му, проблемът ще бъде обсъден в комисиите на Общинския съвет и вероятно ще бъде направено предложение за промяна в Наредба № 18, която регламентира подобни ситуации.

„Планираният от Вас протест, изразяващ се в паркиране на личния Ви автомобил в зона, обособена за платено паркиране без заплащане на предвидената такса, не попада в обхвата на масовите обществени прояви по смисъла на Наредба 4 на Общински съвет – Русе и Закона за събранията, митингите и манифестациите“, пише пък в официалния отговор от местната администрация на подаденото от Иво Минчев уведомление за протест.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари