Наталия Киселова: Мария Габриел наруши Конституцията

1
Смяната на 11 от 20 министри ми се струва в повече
Смяната на 11 от 20 министри ми се струва в повече

Смяната на 11 от 20 министри ми се струва в повече

„Задължение на кандидата за министър-председател е да говори с министрите, които е предложил. За президента мандатът се счита за изпълнен, когато кандидат-премиерът се върне при него със структура и състав на правителство. Това каза в студиото на "Здравей, България" по NOVA преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тя подчерта, че Конституцията допуска по правни, лични или политически причини да има смяна на кандидати за министри.

Припомняме, че във вторник Мария Габриел от ГЕРБ-СДС върна папката с проучвателния мандат на президента Румен Радев. В състава на проектокабинета ѝ бяха цитирани имена на 11 министри, които впоследствие си направиха отвод. Те заявиха, че не са се подписвали под кандидатурите си.

„Първата фаза на процедурата е приключила. Сега следва втората – в Народното събрание. Следва депутатите да изберат министър-председателя Мария Габриел и по нейно предложение – състава на Министерския съвет. Дали е възможно да бъдат сменени 11 от 20-те позиции – струва ми се в повече”, посочи доц. Киселова.

Конституционалистът обясни каква е процедурата в парламента: „Мнозинството е обикновено – трябва да гласуват повече от половината депутати при наличен кворум”. Това означава, че дори 61 народни представители стигат, за да бъде гласуван проектокабинетът. Тя обаче подчерта, че според нея това не би бил успешно изпълнен мандат и при такова стечение на обстоятелствата Мария Габриел би следвало да се оттегли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари