Настоящ европрокурор е прекратил преписка за полицейско насилие

1
Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година длъжник на българското общество
Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година длъжник на българското общество

Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година длъжник на българското общество

"Прокуратурата прекратява преписката, защото не вижда в материалите, че има данни за престъпление. Прокурорът, който е направил това, вече е член на Европейската прокуратура."

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите, които го изслушват заради полицейското насилие на протестите през миналото лято.

Рашков бе категоричен в това, че проверката ще се довърши докрай и затова вчера (16 август) с негова заповед е сформирана група за проверка с участници от различни дирекции - по вътрешна сигурност, инспекторат и други.

"Нужно е и да преосмислим наказанията, които са наложени, защото не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда законът за МВР във връзка с дисциплинарните наказания. Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година длъжник на българското общество", обяви министърът на вътрешните работи.

От думите му стана ясно, че към момента не са установени всички, участвали в побоя служители. Полицаите, участвали в побоя, не са четирима, а три пъти повече. "До настоящия момент няма данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност", каза силовият министър.

"Проверките са правени повърхностно. Възникват и съмнения за обективността, за вида и тежестта на наказанията – порицание. Единият, наказан с по-тежко наказание, е обжалвал пред Административния съд – представяте ли си каква наглост?", посочи Рашков от парламентарната трибуна и допълни, че полицейските служби, замесени в случаите на насилие срещу протестиращи, са се "самопроверили три пъти".

Министърът обяви, че седмица след случая на 10 юли 2020 г., когато зад колоните на Министерския съвет са пребити задържани от полицаи, записът е бил предаден от НСО в Столичната дирекция на вътрешните работи. "Този запис е бил в МВР, в едно негово поделение и който е бил министър, трябва да каже скрит ли е бил, или не", обясни той.

"Филмчето, което предизвика това заседание на парламента показа, че управлението на Борисов няма аналог в ЕС. Това е диктатура по подобие на тази в Ирак", каза от парламентарната трибуна Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Той отбеляза, че преките виновници ще бъдат наказани, но отговорност трябва да се търси от всички полицейски ръководители, тогавашния състав на Министерски съвет и бившия премиер Бойко Борисов.

Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова – трима от пострадалите на протеста на 10 юли 2020 г. след полицейско насилие под колоните на Министерския съвет, бяха посрещнати на крака и с аплодисменти от десетки депутати в пленарната зала на Народното събрание. Те са там по покана на председателя на парламента Ива Митева, която свика извънредно заседание на парламента заради кадрите, гледани във временната комисия за полицейското насилие над протестиращи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари