Наръчник за бегълци от закона

0

Най-лесно е да пуснете брада, най-трудно е да инсценирате смъртта си

Избягали сте от затвора като Владимир Пелов, получавате окончателна ефективна присъда, но не искате да влизате зад решетките като Братя Галеви, издирват ви за тежко престъпление като Йоан Матев за убийството в Борисовата градина.

Има много варианти да живеете свободно, макар и в страх, че ще ви хванат, предава 24 часа. По-добре се предайте, за да си спестите стрес и гонки, пък и в затвора не е толкова зле - осигурени са храна, легло, спорт, работа, книги, свиждания с близки и куп други привилегии, които едва ли ще имате на свобода.

Ако все пак решите да се криете и да бягате, трябва да изпълните поне няколко от следните препоръки:

1. Пускате брада и мустаци

Най-популярната маскировка на беглеца. Неслучайно прокуратурата и МВР обясниха трудностите в издирването на Пелов с брадата, която е пуснал. Може да е повод за колажи и вицове, но брадясването и пускането на мустак си остават най-ефикасното средство за промяна на външността.

Има и обратен вариант, който е по-лесен и бърз - ако издирваният е мустакат и брадат, се бръсне гладко и е нов човек. Колкото и да е странно, след случая “Пелов” в МВР се правят варианти на издирвания с брада и мустаци върху снимката от регистрацията му. Въпреки това за околните брадясалият става неузнаваем.

2. Сменяте навиците си

Обикновено се прави профил на беглеца от правосъдието. Описва се всичко за него, включително любими спортове и навици. Не е удачно да ходите във фитнеса, ако сте известен като маниак на трупането на мускули. Така затворникът Жоро Манджата, който не се прибра след отпуск, беше издирван по казина заради хазартната си зависимост. Оказа се, че наистина е посещавал зали в града. Накрая го хванаха в апартамент на негов приятел, при когото и преди е отсядал. Беглецът от правосъдието трябва да знае, че започва нов живот извън закона.

3. Напълнявате или отслабвате

Напълняване, отслабване, смяна на прическата са друг метод да заблудите или поне да забавите разследването. Камери и очевидци на местопрестъплението обикновено дават данни за външния вид. Това обаче не е константа.

Възможно е човек да надебелее само за месец, както и да отслабне рязко, ако е силно мотивиран. Така например направи Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Камерата показа слаб младеж, който бяга. Година и няколко месеца по-късно беше арестуван мускулест здравеняк с различна прическа.

4. Инвестирате в Дубай и те ви пазят

Това е вариант само за богати бегълци от правосъдието. Не е тайна, че в много държави по света не се интересуват дали чужденецът е осъден за тежко престъпление, или го издирват, за да го обвинят, ако е много богат и инвестира парите си в икономиката. И не върши престъпления на тази територия. Така парите му, натрупани с престъпна дейност в другия край на света, стават източник на доход за местните. През 2009 г. МВР започна издирване на Христофорос Аманатидис-Таки. Обвинението беше, че е лидер на банда за дрога, но той вече беше в Дубай. Говори се, че е крупен инвеститор в строителството там, но и в България. През 2014 г. свалиха обвиненията му и е чист пред закона. Предполага се, че по същата схема са заминали и съдружниците му Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов, които станаха нарицателно за бегълци от правосъдието.

5. Не извършвате престъпления

Да се криете след бягство от затвора и да извършите ново престъпление като Владимир Пелов с риск да ви хванат, е най-голяма глупост. По същия начин беше разкрит и Росен Ангелов - шесторният убиец от Нови Искър. От 2009 г., когато го търсят, за да го вкарат зад решетките, до 1 януари 2018 г., когато са открити труповете в къщата, никой не се сеща за него. Тогава обаче МВР започна да го издирва публично със снимки, хеликоптери и барети из горите. Разбрал, че няма къде да избяга, Ангелов се самоуби.

6. Не шофирате кола

Беглец от правосъдието не трябва да сяда зад волана. Дори да не е участник в катастрофа и да не е нарушил правилата, случайна проверка на Пътна полиция може да стане причината да го вкарат в затвора. Проверка на униформените в таблетите им по ЕГН показва дали е обявен за издирване. И тогава му слагат белезници. Ако е беглец от затвора, то няма документи за самоличност. Тогава се води в районното за изясняване на самоличността му. И истината лъсва.

7. Не сключвате договори

Това е вариант само за тези, които имат присъда и се укриват като Росен Ангелов. Сключването на договор за имот, с мобилен оператор, за кредит и т.н. може да се окаже фатално. При запитване от МВР към съответната институция това ще стане ясно. Освен това все повече информационни системи се свързват и обменят данни в реално време. Така издирваният “светва”.

8. Забравяте интернет и фейсбук

Доста от бегълците са изкушени да комуникират чрез интернет. Но това рано или късно изиграва лоша шега. Така наркобосът Венци Чикагото от Русе се “обади”, че е в Испания, а тук е осъден на затвор. И го ханаха. Екстрадираха го и сега е зад решетките. Комичен беше и случаят с Красимир Тончев от Ямбол, който беше издирван от МВР заради влязла в сила присъда в новата рубрика “Укриват се”. Под снимката си във фейсбук Красимир разказа трагичната история с жена си, която му изневерява. Оказа се, че дори има профил във фейсбук.

9. Заминавате за страна, с която нямаме договор за екстрадиция

ЮАР е най-добрият пример за укриващи се от правосъдието, въпреки че преди десетина години беше подписано споразумение с България за екстрадиция. Още през 90-те г. там заминаха много фараони, забъркани в банковите фалити. Веска Меджидиева е най-яркият пример. Тя още е там. Няма как да ви върнат обаче от много държави, особено от Латинска Америка, с които нямаме споразумения.

10. Ставате отшелник

Вариант за авантюристи и социопати като Росен Ангелов, шесторния убиец от Нови Искър. Високо в планините има доста изоставени вили и села с възрастни хора, които не се интересуват много от случващото се в големия град и не биха отишли в районното, за да дадат сигнал за съмнителен тип. Пелов и Колев също са обитавали колиби в планината, преди да се скрият в апартамента на Веселка в Ботевград.

11. Спирате контактите с роднини и приятели

Всеки контакт с близки може да ви издаде. Голяма е вероятността да ви издадат, притиснати до стената с оперативни методи в полицията. Освен това обикновено се следи изкъсо семейният, служебният и приятелският кръг на издирвания.

12. Инсценирате смъртта си

Актът за смърт автоматично ви сваля от издирване. Трудно е, но постижимо. Има случаи от последните години, когато разследващите се съмняват, че мъртвецът е издирваният, или че въобще е погребан. Един от издирваните като лидер на банда за трафик на дрога е пример за това. Той успя да избяга преди арестите. Делото срещу останалите си върви и изведнъж се получава смъртният акт на беглеца. Човекът бил кремиран, разпознали го близки. Дали е бил той обаче? Все още се проверява. В Интерпол с червена бюлетина още стои Владимир Филев - един от убийците в бандата на “Килърите”. Въпреки че по делото има документи за намерен труп, чието ДНК напълно съвпада с това на Филев.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари