Напрежение между Доминиканската република и Хаити

1
Въоръжен сблъсък на границата между двете държави
Въоръжен сблъсък на границата между двете държави Снимка: AP / БТА

Въоръжен сблъсък на границата между двете държави

Доминиканската република обвини Хаити в многобройни нарушения на границата в последния спор, свързан с общата им граница на остров Испаньола, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на външните работи Роберто Алварес даде пресконференция по въпроса само няколко дни след въоръжен сблъсък между доминикански войници и членове на хаитянска правителствена бригада за опазване на околната среда.

Краткото противопоставяне беше предизвикано от очевидно объркване относно граничната бразда. То се случи във вторник на северния край на острова близо до една от над 300-те бетонни бариери, които очертават границата.

"Това, което се случи, е грубо нарушение на доминиканската територия", каза Алварес. "Отправяме силен призив към хаитянските власти да поемат контрола върху реда на своята територия и да избягват ситуации, които продължават да влошават и без това деликатната ситуация."

Говорител на канцеларията на премиера на Хаити днес отказа коментар и се позова на изявление на правителството от вчера, в което то обвинява доминиканските войници в нарушаване на хаитянската територия.

Той също така заяви, че министърът на външните работи на Хаити Жан Виктор е разговарял с Алварес след инцидента във вторник и че двете страни са се договорили да се опитат да успокоят напрежението, за да избегнат по-нататъшна ескалация.

Дългогодишното напрежение между двете страни се изостри през последните месеци, след като доминиканският президент Луис Абинадер обяви, че ще спре издаването на визи за хаитяни и затвори всички сухопътни, въздушни и морски граници за близо месец, нанасяйки икономически удар на Хаити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари