"Напоителни системи" пред фалит: Дружеството е без ток в Русе заради неплатени сметки

1
"Напоителни системи" пред фалит: Дружеството е без ток в Русе заради неплатени сметки

10 милиона лева заем ще изтегли държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД, пише сайтът "BPost.bg"

Крупната сума ще бъде използвана за погасяване на дълговете на електроразпределителните дружества и за заплати на работниците.

На 7 август е започнало поетапно изключване на електрозахранването на клоновете на дружеството в страната. Заради липса на пари, на 29 юли е спрян токът на филиалите във Варна и Русе.

От „Напоителни системи“ казват, че има реална опасност от поетапно спиране работата на всички язовири в страната.

Заради проливните дъждове, това ще доведе до застрашаване живота и здравето на населението в цялата страна.

Спирането на енергията на обектите, поддържани от клоновете, би довело и невъзможност за помпено отводняване с цел понижаване на високите подпочвени води на 1,5 мил. дка земеделски площи. Ако токът бъде спрян, 21 държавни язовири в цялата страна остават на произвола на природните стихии, тъй като няма да има възможност за контролирано изпускане на вода. Ще блокират и напоителните помпени станции, които ще доведе до огромни загуби за земеделските производители.

Уязвими места са АЕЦ „Козлодуй“, Слънчев бряг, Несебър, 200 000 дка от поречието на река Дунав, 20 000 дка от Стралджанското блато, районът около Дунав мост 2 и много други. Само в 190-те язовири на „Напоителни системи“ ЕАД общият обем, който се контролира, възлиза на 3 170 148 000 м3 вода. При неосигуряване на средства, невъзможно ще е поддържането на обектите, казват още от „Напоителни системи“.

Поради тези причини, държавното дружество, което е под шапката на земеделското министерство, ще изтегли 10 млн. лв. кредит – овърдрафт чрез процедура на договаряне без обявление.

Кредитът ще бъде използван за текущата дейност на дружеството, за погасяване на дългове към доставчиците на горива, строителни фирми, за заплати на служители. В противен случай, дружеството може да преустанови цялата си дейност в най-скоро време, обясняват от „Напоителни системи“.

10-те милиона кредит ще бъдат взети от „СИБанк, Търговска банка Д“, ПИБ, ЦКБ, и „Интернешънъл Асет банк“.

Източник: Bulgarian Post
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари