НАП: Всеки четвърти търговец в Русенско е в нарушение

0
НАП предоставя насоки как гражданите могат да разпознаят некоректни касови бележки
НАП предоставя насоки как гражданите могат да разпознаят некоректни касови бележки

НАП предоставя насоки как гражданите могат да разпознаят некоректни касови бележки

В почти всяка четвърта проверка за коректно отчитане на продажбите от търговци в Русенска област е констатирано нарушение. От началото на юни инспекторите от Главна дирекция „Фискален контрол“ са извършили 114 проверки за издаване на касови бележки, в следствие на които са съставили 27 акта за установяване на административно нарушение. Причините се простират от липса на касов апарат, през неиздаване на фискален бон и неправилни реквизити в него до редица неспазвания на Наредба Н-18/2006 г. на МФ и други нормативни актове.

Много русенци са посещавали гръцките курорти и други туристически дестинации в Европа, където са видели добри практики и затова все повече граждани се интересуват как сами да разкриват некоректните търговци. Най-голямата възможност за това е получаването и внимателното разчитане на фискалния бон.

Фискалният бон, наричан популярно касова бележка, е първичен счетоводен документ, който се издава от търговеца, за да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки и услуги. Това става с фискално устройство (ФУ) т.нар. касов апарат, който трябва задължително да е свързан електронно с НАП. Фискалният бон се издава при плащане в брой, с дебитна или кредитна карта, ваучер, чек или други, заместващи парите платежни средства. Той трябва да се съхранява от купувача до напускането на търговския обект, като за неспазването на това изискване е предвидена глоба от 5 лв.

Има определени елементи, които всека истинска касова бележка трябва да съдържа, но за по-лесно и бързо клиентите задължително трябва да проверяват за поне три:

  1. Име, адрес на обекта и номера на БУЛСТАТ на търговеца.
  2. Символите “BG”, обградени от контура на географската картата на България, които се намират в долния ляв ъгъл на касовата бележка и показват, че касовия апарат е свързан с НАП.
  3. Надпис “ФИСКАЛЕН БОН” или “СИСТЕМЕН БОН”. Системният бон се издава от някои големи търговски магазини и вериги, които регистрират и отчитат продажбите си от няколко касови апарата свързани в интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Всякакви други надписи като: „служебен бон“, „междинна сметка“ и дори подвеждащото „Моля, изисквайте ФИСКАЛЕН БОН“ не са предназначени за данъчна отчетност.

Други важни реквизити са: име или номер на касиера; наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги; обща сума за плащане в левове и стотинки; дата и час на издаване; индивидуални номера на фискалното устройство и фискалната памет; номер касово място за лицата, работещи с контролна лента на електронен носител (КЛЕН); номер на обекта при Електронна система с фискална памет; контролно число на документа; номер и дата на фактура при плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура, а също и двумерен баркод (QR код).

Има търговци, които не са задължени да издават фискален бон, заради спецификата на дейността им. Такива случаи са – продажбите на самолетни билети; на билети или карта за градския транспорт; на талон за паркиране в зоните за платено паркиране; на вестник, списание или талон от хазартни игри. Не са задължени да издават касова бележка и наемодатели, които са физически лица, както и лица, упражняващи свободна професия – адвокати, нотариуси и др. Държавните и местни органи също неиздават фискален бон, както и банки, финансови къщи, пенсионноосигурителни дружества и др.

От офиса на НАП в Русе напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят по интернет справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през Арр Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Сигнали за нередности при издаване на фискален бон могат да се подават на националния телефон на НАП 0700 18 700 в Информационния център на агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Правилен
    Няма как да се издават касови бележки винаги защото държавата така е направила че да нямаш никаква печалба
  • 3
    4
    Пиара
    да изнесе данни колко данъчни НЕСЪБРАНИ задължения бяха отписани по давност като несъбираеми и в какъв размер е ?!! Тогава ще ви падне шапката драги зрители, читатели и потърпевши
  • 3
    3
    НАП
    да обясни защот не е запорирало сметките на големите длъжници и не е започнало действия по принудително събиране на невнесените суми представляващи големи данъчни задължения, вместо да обяснява как покупки до няколко лева "ощетевали хазната". Гражданите могат да смятат как се ощетява хазната със задължения от невнесени данъци и осигуровки в размер на десетки хиляди лева, как се ощетява бюджета на НЗОК за болнични на лица, на които не са внесени здравни осигуровки, бюджета на ДОО като се ползват права за пенсиониране без да са внесени вноски за пенсия, даже се получава пенсио от лица, на които не са внасяни в продължение на години осигуровки. НИе къде да подадем жалби срещу НАП за дискриминация?!? за различно третиране на различните данъкопватци?!?!
  • 12
    2
    ПАЦИЕНТ ОТ РУСЕНСКО
    Те тръгнали да проверяват малките обекти , които едва оцеляват. Да сте видяли да проверяват , лекари , заболекари ... 20 лева за болничен , 5 лева за бележка , 3 лева за рецепта ... 200 лева за пломба .... там касови бележки някой да е видял... Оборот за милиони ...
  • 12
    1
    Мнение
    Служителите на НАП Русе са повече на брой от действително работещите фирми. Като тук не включвам фирмите които си плащат и имат покровители там. Също е положението и с другите държавни институции. Системния тормоз , на който е подложен бизнеса тук е причина да няма такъв в града и той да запада.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари