НАП иска 1000 лева от жена, която 12 години се е осигурявала в Израел

0
Надежда остава неприятно изненадана, когато се завръща в родината си
Надежда остава неприятно изненадана, когато се завръща в родината си Снимка: Burgasinfo

Акт от НАП - Бургас за дължими 1000лв. за невнесени здравни осигуровки хвърли в недоумение 61-годишната Надежда Арабаджиева.

Жената, която е от Айтос, е работила като болногледачка в Израел от 1999г. до 2011г., където е здравноосигурявана.

През 1999г. заминах да работя в Израел чрез фирма, която имаше посредник в София. Имах виза за временно пребиваване и ми се плащаше заплата и всички дължими осигуровки, тъй като държавата отпуска часове на семействата, нуждаещи се от болногледач, а парите минават през фирмата. Работих напълно легално, не е като да съм заминала за Германия или Англия без документи. През 2002г. се омъжих и започнах да правя постъпки за гражданство. От 2002г. до 2008г. въобще не съм се прибирала в България, защото процедурата е сложна, като продължавах да работя. Когато получих виза за постоянно пребиваване с мъжа ми дойдохме тук. На следващия ден той получи инфаркт и почина. Наложи се отново да замина, за да оправя наследството си в Израел. Върнах се през 2011г. и в момента съм осигурена, защото получавам наследствена пенсия от мъжа си в Израел”, разказа Надежда пред репортер на Burgasinfo.

Жената все пак решава да провери дали здравните й осигуровки се признават тук и ако трябва да ги внесе за 3 или 5 години назад, в случай, че Израел не е в списъка на страните, с които България има сключено споразумение. През 2014г. отива в НАП - Бургас, но там й казват, че има издаден акт за дължими 1000лв., заради невнесени здравни осигуровки.

Не зная за какво е издаден, защото аз не бях в България и се осигурявах в друга страна. Така и не го получих, ако беше пристигнал на моя адрес, дъщеря ми щеше да ми каже. Отидох в НАП и им обясних, те поискаха да им покажа паспортите, визите, свидетелството за подписан брак и копие от пенсията си. Направих ксерокопия и ги занесох в НАП. Тогава ми казаха, че няма да дължа тези 1000лв., но наскоро получих обаждане, че трябва да ги платя и ако не го направя срещу мен ще бъде образувано наказателно постановление. Нямам против да внеса здравни осигуровки, но се питам за какво трябва да плащам глоба”, споделя Надежда Арабаджиева.

От БургасИНФО са направили официално запитване в териториалната дирекция на НАП - Бургас, откъдето изпратиха следния отговор.

Извършената проверка по този частен случай показа, че санкцията е наложена правомерно и е във връзка с невнесени дължими здравни осигуровки. Образувано е изпълнително дело. Коментарът по същество означава да бъде разкрита конкретна данъчно-осигурителна информация, която е конфиденциална и защитена. Нейното публично оповестяване е неправомерно. НАП не коментира, особено през медиите, конкретни случаи, свързани с оповестяване на защитена информация, това е в интерес и на лицата – юридически или физически, съпричастни към всеки отделен случай. Съветът ни е съответното лице да осъществи възможно най-бързо контакт с приходната администрация за получаване на уточняваща информация, ако има нужда от такава и за предприемане на действия по изплащане на дължимите задължения.

От приходната агенция призоваха Надежда Арабаджиева да посети Дирекция „Събирания”.

Нашият съвет към всички граждани, които имат неясноти, свързани с наложени им актове, е да осъществят контакт с НАП. Така винаги може да се достигне до решение”, коментираха още от НАП.

Източник: Burgasinfo
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари