Намериха четири раници хероин насред Странджа

0
За първи път хванаха наркопратка, прекарана през зелена граница по трасе за бежанци
За първи път хванаха наркопратка, прекарана през зелена граница по трасе за бежанци

За първи път хванаха наркопратка, прекарана през зелена граница по трасе за бежанци. 

Желязко Шиников и Йордан Йорданов са в ареста с обвинение за 50 кила суперкачествена дрога, други 16,7 кг намерени през август.

Петък, 9 декември. В ранния следобед двама служители на ГПУ Средец патрулират близо до 122-ра гранична пирамида в землището на село Белеврен, община Средец, когато забелязват "Лада Нива" с бургаска регистрация.

Мястото е необичайно за импровизирани разходки, затова първата мисъл на униформените е за каналджии на нелегални мигранти. Свързват се за помощ с управлението, като междувременно проследяват автомобила с регистрационен номер А 8045МХ. Когато подкреплението пристига, граничните държат още известно време колата под око, без да се приближават прекалено, избират подходящ момент и място, за да я спрат за проверка. Първият екип вече е установил, че с колата се придвижват двама мъже. Няма знаци за скрити пътници в джипката, подходяща за движение в горски райони.

Когато граничарите решават да действат, срещат лют отпор - единият от мъжете реагира по-бързо и побягва към селото, другият оказва съпротива, но полицаите все пак му щракват белезниците. Беглецът не успява да стигне надалеч - хващат го до селските лозя, където опитва да се скрие.

В ладата се оказва товар за няколко милиона - три раници, натъпкани с хероин.

Дрогата е разпределена в 94 пакета, а точното количество е 49, 950 кг - по 16-17 кг във всяка една от раниците. Извършената първоначална експертиза показва много висока чистота на наркотика.

Назначена е и детайлна химическа експертиза на пратката. Задържаните са двама млади мъже от община Камено - роденият през 1987 г. Йордан Станчев Йорданов и година по-възрастният Желязко Колев Шиников. 29-годишният Йордан е с чисто съдебно досие. Не е осъждан, няма криминални регистрации. От 10 години работи в голяма строително-монтажна фирма, която действа на територията на "Лукойл Нефтохим" като външен изпълнител. Оттам хляба си е изкарвала години наред и майка му Станка.

"Много добро момче е - ако някой го извика, готов е да се отзове на помощ, но е много наивен", разказа жената пред репортер на "168 часа", очевидно шокирана, че синът й е замесен в толкова тежко престъпление. Тя бе в съдебната зала в понеделник заедно със снаха си Йорданка, когато Бургаският окръжен съд решаваше дали да остави сина й за постоянно в ареста. Семейството живее в близкото до Камено село Трояново.

За разлика от авера си 30-годишният Желязко Колев Шиников има затворнически стаж, макар че към момента е реабилитиран. Последната му присъда е за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение с лидер Стойчо Калоянов-Лудия от Камено. Стойчо е един от мераклиите да заеме овакантеното място на пазара след удара по бригадата на Митьо Очите през април 2007 г.

Лудия се активизира след ареста и започва да гради структура по подобие на "несебърската наркопирамида".

Триумфът му продължи около година. Седем негови подчинени бяха задържани през юли 2008 г., сред тях е и Желязко Шиников.

За начало на арестите бе избран специален момент - транспортиране на пратка със синтетична дрога от София до Бургас. Куриерите са 21-годишният Неделчо Стоянов и 30-годишният Емил Генов. Дрогата бе скрита в кутии от сок. Двамата пътуваха с междуградски автобус, а според планираната акция трябваше да бъдат задържани на слизане. Куриерите усетили, че нещо не е наред, слезли по-рано и успели да скрият пратката. Кутиите обаче бяха намерени, експерти свалиха отпечатъците на приносителите от тях и така ги заковаха за незаконно притежание на дрога.

Самият Стойчо Калоянов се кри известно време, но на 21 юли 2008 г. бе арестуван в хотел в Равда.

През 2009 г. съдът одобри постигнатите между прокуратурата и "лейтенантите" и "редниците" на Лудия споразумения. Желязко Шиников получи 2 години и 8 месеца лишаване от свобода и отдавна е на свобода.

Лидерът Стойчо Калоянов отказа споразумение, тъй като предложението за 8 години и половина му се видя неизгодно. Бе осъден по общия ред и получи рекордната за Бургаския съдебен район присъда от 12 години като лидер на организирана престъпна група.

Репортерска проверка показа, че Калоянов вече е на свобода - стопил 33 месеца от наказанието с работа като чистач столовар.

Въпреки непрестижното име това е висока длъжност в затворническата йерархия и всъщност означава отговорник на около 200 пандизчии. Приспаднат му е и предишен арест от година и 22 дни. Напуснал е затвора на 27 септември т.г.

На този етап по делото за раниците с хероин няма данни за връзка между обвиняемия Шиников и бившия му тартор.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари