Най-старият манастир в Европа се намира край Чирпан

0

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в цяла Европа?

Наричан Златноливадски или Чирпански, „Св. Атанасий“ край Чирпан е построен през 344 г. лично от Атанасий Александрийски, информира Дело.

Манастирът е кръстен на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – Свети Атанасий Велики. Той е бил един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)

Тръгвайки обратно към Египет, Атанасий прави почивка за отмора в римска крепост в областта Берое, днешна Стара Загора. Мястото е на пътя Сердика – Константинопол. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

Друга версия гласи, че Атанасий е посъветвал местните да изградят храм, за да се спасят от върлуващите тогава смъртоносни епидеми. След смъртта и канонизацията на Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

През вековете светата олител е преживяла какво ли не. Една от най-големите гаври е превръщането на манастира „Св. Атанасий“ в овчарник малко след 9 септември 1944 г.

Историята носи, че светецът, чието име носи манастира, се явил на сън на един от местните комунистически активисти. Предупредил го, че лоши дни очакват този район и България като цяло заради оскверняването на святото място.

На следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а самата сграда била подготвена като за църковна служба, твърдят свидетелските показания на местни хора.

Дъщерята на Тодор Живков Людмила, след като става председател на Комитета за култура нарежда да бъде изградено чисто ново внушително крило към манастира (на снимката).

Преди 13 години се провежда проучване от екип, ръководен от академик Росен Милев, който оглавява Балканската медийна академия. След него се установява, че светата обител е най-старият манастир в цяла Европа, а това е потвърдено и от архивите на Ватикана. Доказано било, че „Св. Атанасий“ е построен 16 години преди считания до 2004 г. най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия.

По-стар е дори и от два други манастира във Франция, издигнати 29 и 31 години след него.

Днес Чирпанският девически манастир е действащ. Целият комплекс включва възстановена църква през 1961 г. (на снимката), пещера-постница и аязмо с лековита вода, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г. В църквата към манастира се пази и чудотворната икона на Св. Атанасий (на първата снимка от статията). Тя е обкована със сребро и е дар от Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 г., точно година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над полуостров Атон.

На 300 години датират най-старите икони в църквата.

Те са на лечителите Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат, Св. Архангел Михаил и Св. Мина. В параклиса е поставена и иконата на Св. Петка, най-старата в манастира, която се изважда само на празника ѝ – 15 октомври, Петковден.

Ритуалът, който се спазва от дълги години преди да влезете в църквата, е да си намислите желание, да се прекръстите три пъти и едва тогава да прекрачите прага с десен крак.

В манастира скривалище е откривал Васил Левски. По време на създаването на старозагорските революционни комитети Дякона често е отсядал при монасите.

И днес манастирът „Св. Атанасий“ е притегателен център за поклонници от цялата страна и близките държави. На храмовия празник, който е на 2 май, миряни от близо и далеч идват да се причестят и да запалят свещ в църквата.

Много болни пък пристигат с надеждата, че ще се излекуват от мъките си с водата от вълшебното Аязмо. Според преданието, Св. Атанасий избрал точно това място за обителта, защото е близо до тракийски нимфей – водно светилище, което превърнал в християнско.

По-късно водата от кладенеца е каптирана, изградена е и чешма. Изцеление носи преспиването с метален медальон с лика на св. Атанасий на болното място. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания.

Близо до светата обител е и скалната постница на Св. Атанасий и неговите последователи (на снимката долу). От манастира я дели р. Стара река. В нишата в скалата те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пост.

И за пещерата се твърди, че има лечебен ефект. За този, който пък успее да се провре през тесния ѝ скален отвор, се смята, че греховете му са опростени.

Манастирът край с. Златна ливада е под №71 в 100-те национални туристически обекта на България.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари