Най-критичният период за слани е около Гергьовден

0
Ябълките и крушите издържат най-много на студ и слани
Ябълките и крушите издържат най-много на студ и слани

В България най-критичният период за слани е около Гергьовден и тогава са най-уязвими всички овощни видове.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Сава Табаков, преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрния университет в Пловдив, във връзка със състоянието на овощните култури в страната в началото на пролетта.

Нека хората да не си мислят, че има такива овошки, които са едновременно много лесни и много доходни. Всички овощни видове имат проблеми. Но ако говорим за поражения от слани и от студ, определено най-много издържат ябълките и крушите. Обаче те пък имат доста по-тежка растителна защита, по-дълъг период на отглеждане, продажбите са по-бавни и продължителни. Така че няма лесни овошки. Няма такива, които да нямат проблеми – или ще бъдат уязвими от сланите, или ще бъдат уязвими от валежите като черешата и ягодата, или пък ще е тежка растителната защита и по-трудно ще се продава“, каза още той и заяви, че идеални овошки не съществуват.

Препоръчвам на тези, които искат да гледат в дворовете си овощни дървета, да обърнат по-сериозно внимание на растителната защита, да ги поливат редовно, да торят с оборски тор есенно време и просто им трябва късмет. Няма мероприятия, които да могат да ги спасят от тези промени на времето и такива нехарактерни негови изяви – този година беше топъл януари и началото на февруари, а на първи март бяха регистрирани най-ниските температури. Това не е типично за нашата страна и затова се получават и тези проблеми.

Но това не се случва за първи път, просто земеделието е рисковано. Но за да могат хората да берат плодове редовно, трябва да гледат в селото какви стари овощни дървета има – това е вече създадена традиция и опит какво става там, кое най-много издържа при тези конкретни почвено-климатични условия. А вече при внасянето на нови екзотични идеи е рисковано, защото климатът не отговаря за отглеждане на всички овощни видове“, каза още доц. Табаков.

По думите му най-важното е да се извършва правилна резитба и прореждане на плодовете, когато дърветата са много претоварени. „Тази година няма да е така, но слава Богу, че има и следващи“, коментира той.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари