Най-бедните пенсионери ще получават добавки до линията на бедност

1
Това обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на тристранката за бюджетните закони
Това обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на тристранката за бюджетните закони Снимка: БТА

Това обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на тристранката за бюджетните закони

От следващата година най-бедните пенсионери ще бъдат подпомагани със социална добавка, за да достигнат до линията на бедност. Работодателят пък ще плаща само два дни от болничния, а не три, както е сега. Това обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на тристранката за бюджетните закони.

На него правителството обсъжда трите бюджета за 2023 г. с работодатели и синдикати. Догодина се очаква правителството да спази и едно свое обещание към бизнеса - да се изработи формула за увеличение на максималния осигурителен доход, който тази година остава 3400 лв.

ЗА ПЕНСИИТЕ

От години има искания социалните плащания да се извадят от държавното обществено осигуряване, тъй като то би трябвало да дава пенсии според индивидуалния осигурителен принос на всеки човек. Според други експерти, няма голямо значение коя система дава парите и това е излишен спор - те така или иначе идват от едно и също място, републиканския бюджет, пише вестник Сега.

Идеята на Василев е любопитна, тъй като от миналия месец линията на бедност е мерилото за отпускане на социални помощи, но те далеч не са равни на нея. За 2023 г. линията, определена от правителството, е 504 лв. Базата за подпомагане обаче е 30% от тази сума, или 151,20 лв., а конкретните прагове са диференцирани по категории. Най-високата социална помощ в момента е за лице, живеещо само - 249,48 лв. месечно (помощта е равна на разликата между тази сума и дохода).

От днес системата на социалното подпомагане прави крачка назад към най-щедрите си години. Това ще стане с влизането в сила на промени, приети още в края на 2022 г. С тях за пръв път от незапомнени времена базата за подпомагане се променя от гарантирания минимален доход (75 лв.

Най-ниската пенсия - социалната за старост, е много по-ниска от линията на бедност - от 1 юли я направиха 276,64 лв. Даже минималната пенсия до оня ден беше под линията на бедност - 467 лв., и изпревари този показател от 1 юли, като стана 523,04 лв. За 2024 г. правителството предлага линия на бедност 526 лв. Заявката на Василев е в съвсем общи щрихи, но от думите му излиза, че догодина хората на социална пенсия за старост трябва да почнат да получават по още една почти цяла пенсия отгоре. За сметка на това пенсионерите с повече осигурителен принос, ще бъдат допълвани с 3 лв. Не е ясно какво става и с другите категории бедни - самотни родители, хора с тежки увреждания и т.н.

Какво предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2023 г.:

Още месец остават в сила минималните осигурителни прагове от 2022 г. Това предвижда законопроектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г.

ЗА БОЛНИЧНИТЕ

Договорката за болничните бе записана в споразумението за управлението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ през април. ПП имаше такова предложение и в предишния парламент, като тогава идеята беше третият ден да се прехвърли на НОИ, а не да остане неплатен (по света има такива модели с дисциплинираща мярка). Искането да се освободи бизнесът от този разход е от години - първите три дни бяха прехвърлени на работодателя като временна мярка през 2010 г. Оттогава нито едно правителство не иска да върне разхода към НОИ, чийто бюджет и без друго е с огромен дефицит. В момента работодателят плаща 70% от дохода през първите три дни на болничния, а НОИ се включва от четвъртия ден с 80%.

ОТСТЪПКИ

В бюджета няма революции, но има еволюция, която започна с миналия бюджет. Продължава се в този и в 2024 г.“, коментира финансовият министър Асен Василев. Той допълни, че в МФ е получено искане за покриване на 100% на всички ин витро процедури в страната и този разход ще бъде допълнително заложен в бюджета. „Стойността на годишна база е 5 милиона, най- вероятно ще я предвидим в държавния бюджет, но смятам, че това е една смислена политика, която може да бъде заложена", коментира още Василев.

Искания за допълнителни разходи има от много сектори на фона на основната цел в бюджета – да сведе дефицита под 3% на начислена основа, тача че да се запазят шансовете за членство в еврозоната. В последните дни икономисти изложиха критики към финансовото министерство, че и разходите, и приходите не са достатъчно оптимизирани. При приходите се изтъква запазването на прекалено много данъчни преференции. В разходната част проблем остават политиките за подкрепа на калпак, без отчитане на нуждите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари