Надпис „Сердика“ стои над пещерата на Христос във Витлеем

0
Храмът днес е реновиран и възстановен. Той се издига точно върху яслите на Божия син
Храмът днес е реновиран и възстановен. Той се издига точно върху яслите на Божия син Снимка: БГНЕС/архив

Хиляди поклонници ежегодно се отправят през декември към мястото, където според светото писание се е родил Божият Син – Иисус Христос

Това е една пещера в палестинския град Витлеем, върху която през 327 година започва градежа на църквата „Рождество Христово". Но в църквата „Рождество Христово” има и българска следа. Върху арката вляво от входа има красива стара мозайка с надпис Сердика. Артефактът е в чест на църковния събор в земите на днешната българска столица София, свикан през далечната 342 г.

Храмът днес е реновиран и възстановен. Той се издига точно върху яслите на Божия син. Мястото на това велико събитие е отбелязано с 14-лъчна сребърна звезда. Върху нея има надпис, който гласи „Тук се роди Иисус Христос от Девата Мария“ ("Hic de virgine Maria Iesus Christus Natus est"), уточнява Lupa.bg.

Само две евангелия дават информация за родословието на Иисус Христос: това на Лука и на Матей. Евангелието на Матей започва с изброяването на целия род на Христос, чийто родоначалник е Авраам, оттам и Син Авраамов. Родовата линия започва с Адам и минава през цар Давид, за което Иисус е наречен и Син Давидов, а произходът му – царски. Родът претърпява Вавилонско преселение и завършва с Йосиф – приемния баща на Иисус Христос. Евангелист Лука изброява родословието на Христос по обратен ред, като започва от Йосиф и свършва с родоначалника Адам. В родовата линия на апостол Лука присъстват по-малко имена. Това се дължи на разделение в изброяването при споменаването на името на цар Давид. Родословието на Матей продължава със сина на Давид Соломон, а това на Лука избира да следва значително по-краткия род на втория царски син Натан (Лука. 3:23 – 38). Свети Григорий Богослов обяснява това различие със сложната личност на Иисус Христос, който бил едновременно и цар, и архиерей - от Соломон течала царската кръв, а от Натан – кръвта на свети и светоносни йереи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари