Над 260 души в България са с транстиретинова амилоидоза

1
В България заболяването е открито през 2008
В България заболяването е открито през 2008 Видео: NOVA

В България заболяването е открито през 2008

Над 140 фамилии с над 260 пациенти в България страдат от транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия. 150 души са носители на дефектния ген. У нас заболяването е открито през 2008 г., когато са диагностицирани брат и сестра от Благоевград.

В Александровска болница има Експертен център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания. „Това е едно от най-честите редки заболявания у нас. То засяга сърцето, периферните нерви, стомашно-чревния тракт. То може да започне на различна възраст. Ако пациентите не се лекуват, развиват сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, тежка периферна невропатия, която води до обездвижване. Води до тежки стомашно-чревни оплаквания”, каза проф. Ивайло Търнев пред NOVA.

Няма нищо по-хубаво от здравето и надеждата в днешно време”, каза пациентът, който е и медик, д-р Кирил Николов.

Мнозина от пациентите с редки болести в страната стават здравни емигранти. Все още някои от лекарствата за тези заболявания, одобрени в Европа, не са достъпни в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари