Над 250 русенци се включиха във велопохода Русе – Гюргево

0
7-годишният Преслав бе най-малкия участник в инициативата в чест на 142-рата годишнина от Априлското въстание
7-годишният Преслав бе най-малкия участник в инициативата в чест на 142-рата годишнина от Априлското въстание Видео: TVN

Над 250 русенци се включиха във велопохода до Гюргево в чест на 142-рата годишнина от Априлското въстание.

Велосипедистите посетиха Гюргево, където с едноминутно мълчание  почетоха две от паметните за историята ни места – на пристанището в Гюргево, където през май 1876 година Христо Ботев се качва на кораба „Радецки“, за да се отправи със своята чета към връхната точка в революционното си дело и мястото, на което е издаван вестник „Нова България“, основан също от Ботев, до което в непосредствена близост се намира и сградата, където е заседавал Гюргевският революционен комитет, организирал най-голямото българско въстание през далечната вече 1876 година.

Най-младият участник в родолюбивата проява, проведена под егидата на областния управител Галин Григоров, бе 7-годишният Преслав Божидаров, най-възрастният – 73-годишният Никола Петков. Ивайла Николова избра да отбележи рождения си ден на похода. В проявата се включиха и колоездачи от Разград и Кнежа.

Традиционно стартът беше даден в 10.00 ч. пред Пантеона на възрожденците.

Организатори на инициативата са ВМРО – Русе и сдружение „Вело – Русе“. На събитието присъства и народният представител Искрен Веселинов, който е сред основните инициатори на идеята.

[ СНИМКИ от инициативата ]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари